Tikslinio planinio patikrinimo metu nustatyta trūkumų, susijusių su kredito unijos klientų informacijos peržiūrėjimu ir atnaujinimu. Be to, tikrinamu laikotarpiu individualaus klientų rizikos vertinimo procedūros ir praktikoje taikytos priemonės neužtikrino, kad būtų tinkamai nustatoma ir vertinama klientų pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizika. Už šiuos pažeidimus LTL Kredito unijai skirtas įspėjimas.

Patikrinimo metu nustatyta pažeidimų, susijusių su klientų dalykinių santykių ir operacijų stebėsenos organizavimu. Dalį tikrinamo laikotarpio kredito unija nebuvo įdiegusi momentinės stebėsenos scenarijų ir neužtikrino, kad klientų gaunamos ir inicijuojamos mokėjimo operacijos būtų stebimos tikruoju laiku. Vėliau kredito unijos taikomi momentinės stebėsenos scenarijai turėjo trūkumų: neleido laiku ir efektyviai nustatyti įtartinų operacijų, sandorių, atlikti jų tyrimo, o prireikus – teikti pranešimus FNTT. Dalį tikrinamo laikotarpio kredito unija neužtikrino, kad taikomi stebėsenos sprendimai būtų reguliariai peržiūrimi ir vertinami, o stebėsenos sistemos pranešimų analizė ne visais atvejais buvo atliekama tinkamai.

Be to, tikrinamu laikotarpiu kredito unijos vidaus kontrolė pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos valdymo srityje nebuvo pakankamai efektyvi: nebuvo tinkamai atskirtos ir reglamentuotos darbuotojų funkcijos ir skiriama pakankamai išteklių šiai funkcijai vykdyti, dalį tikrinamo laikotarpio įstaiga nebuvo paskyrusi už minėtą sritį atsakingo valdybos nario, nustatyta kitų trūkumų.

Įvertinęs, kad įstaiga pripažino dalį pažeidimų ir savo iniciatyva ėmėsi juos šalinti, Lietuvos bankas skyrė LTL Kredito unijai 25 tūkst. Eur baudą ir įpareigojo ne vėliau kaip iki 2024 m. sausio 31 d. pašalinti visus per patikrinimą nustatytus teisės aktų pažeidimus ir veiklos trūkumus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją