Skelbiama, kad 2023 m. pirmąjį ketvirtį kredito unijų sektorius uždirbo 4,2 mln. eurų pelno, tai yra 1,4 mln. eurų daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

Pelningai dirbo 55, nuostolingai – 4 kredito unijos. Anot Lietuvos banko, tokį rezultatą lėmė didėjusi kreditavimo apimtis ir kilusios paskolų palūkanų normos. Dėl pastarojo veiksnio kredito unijos uždirbo 48 proc. daugiau grynųjų palūkanų pajamų.

„Nors ir sumažėjęs, bet vis dar augantis kreditavimas ir kylančios palūkanų normos užtikrino, kad toliau didėjo kredito unijų grynosios palūkanų pajamos ir pelnas. Tai bus svarbus šaltinis tolesniam kredito unijų kapitalo bazės stiprinimui“, – sakė Lietuvos banko Bankų priežiūros skyriaus vadovė Erika Balaikienė.

Tuo metu kredito unijų turtas aptariamu laikotarpiu padidėjo beveik 1 proc. ir sudarė 1,28 mlrd. eurų, arba 2,3 proc. bankų sektoriaus turto.

Pirmojo ketvirčio pabaigoje indėliai sudarė 1,06 mlrd., iš jų terminuotieji – 753,1 mln., neterminuotieji (einamieji) – 303,3 mln. eurų. Terminuotieji indėliai, sudarantys 71 proc. visų indėlių, padidėjo 34,3 mln. eurų, arba 4,8 proc. Tuo metu neterminuotieji indėliai sumažėjo 28,1 mln. eurų, arba 8,5 proc.

Šių metų pirmąjį ketvirtį kredito unijų klientams iš viso buvo suteikta 948,2 mln. eurų paskolų. Pažymima, kad jos padidėjo 17,9 mln. eurų, arba beveik 2 proc. Iš jų paskolos fiziniams asmenims sudarė 665,6 mln. eurų, o įmonėms – 282,5 mln. eurų.

Lietuvos bankas primena, kad šiuo metu kredito unijų sektoriuje veikia Lietuvos centrinė kredito unija, vienijanti 45 kredito unijas, ir Jungtinė centrinė kredito unija, vienijanti 14 kredito unijų. Jos vienija beveik 170 tūkst. narių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją