Ketvirtadienio vakarą kalbėdama Prancūzijos televizijos stoties „France 2“ eteryje, Ch. Lagarde neįvardijo konkrečios datos, tačiau nurodė, kad „jei pasieksime 2 proc., kaip to tikimės 2025 m. (...) esu tikra, kad palūkanų normos nukris“.

Rinkų stebėtojai pastaruoju metu spėlioja, kad ECB pirmo normų apkarpymo galėtų imtis pavasarį. Tačiau naujausios Ch. Lagarde ir kitų ECB pareigūnų pastabos leidžia manyti, jog toks žingsnis labiau tikėtinas vasarą.

Kroatijos nacionalinio banko valdytojas Borisas Vujcicas sakė, kad rinkos vis dar yra pernelyg optimistiškai nusiteikusios dėl pirmojo palūkanų normų sumažinimo datos, o ECB Valdančiosios tarybos narė Isabel Schnabel trečiadienį taip pat išsakė panašius komentarus ir pažymėjo, jog diskusijos šia tema yra skubotos.

Pasak Ch. Lagarde, euro zona šiuo metu neišgyvena rimto nuosmukio ir blogiausia kovos su infliacija dalis jau praėjo.

„Manau, kad įveikėme didžiausią ir sunkiausią dalį, nebent mūsų laukia dar vienas didelis sukrėtimas“, – nurodė ji.

Tačiau Ch. Lagarde atkreipė dėmesį į pastarojo meto darbo užmokesčio pokyčius. „Derybų ir kolektyvinių susitarimų kontekste atlyginimai didinami tempu, kuris pranoksta infliaciją, – pažymėjo ji. – Esame vijimosi etape, kuris truks du ar tris metus.“

Ch. Lagarde taip pat prakalbo apie lapkritį vyksiančius JAV prezidento rinkimus, nors centrinių bankų vadovai paprastai nekomentuoja politinių klausimų. ECB vadovė sakė, kad pažvelgus į pirmąją Donaldo Trumpo kadenciją Baltuosiuose rūmuose matyti, kad šio respublikonų kandidato grįžimas būtų pavojingas Europai. „Jei norime išmokti istorijos pamokas, tuomet tai yra akivaizdi grėsmė“, – pabrėžė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją