„Mažai tikėtina, kad netolimoje ateityje centrinis bankas galės visiškai užtikrintai teigti, jog buvo pasiektas palūkanų normų pikas“, – atvykusi į kasmetinį centrinių bankų vadovų ir ekonomistų susitikimą Portugalijos pietuose esančiame Sintros mieste nurodė Ch. Lagarde.

Pareigūnė pridūrė, kad jei perspektyvos reikšmingai nepakis, ECB liepą tęs palūkanų didinimą.

Siekdamas pažaboti infliacijos augimą, kurį pakurstė Rusijos visapusiška invazija Ukrainą, ECB pastaruoju metu beprecedenčiu tempu didina palūkanų normas. Frankfurte įsikūrusi finansų institucija šį mėnesį pakėlė normas dar 0,25 proc.

Ch. Lagarde teigimu, nors kainų augimo tempas euro zonoje pradeda lėtėti, infliacija demonstruoja „užsispyrimą“.

„Šį užsispyrimą lemia tai, kad infliacija slenka per ekonomiką etapais“, – tvirtino ECB vadovė.

Nors prie infliacijos augimo pernai smarkiai prisidėjusios energijos kainos jau yra sumenkusios, ECB pareigūnai dabar nerimauja dėl didėjančių atlyginimų poveikio, darbuotojams reikalaujant didesnių algų, kad būtų galima susitvarkyti su augančiomis išlaidomis.

Dėl krintančių energijos kainų metinė infliacija euro zonoje gegužę sumažėjo iki 6,1 proc. Pikas buvo pasiektas spalį, kai analogiško rodiklio vertė sudarė 10,6 proc. Nepaisant to, naujausias įvertis vis vien tris kartus viršija ECB nustatytą 2 proc. infliacijos tikslą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)