Pasak „Swedbank“ Lizingo vadovė Monikos Cemnolonskienės, Lietuva turi gerai išvystytą žemės ūkio sektorių, kurio produkcija ne tik patenkina vietos poreikius, bet ir sudaro svarbią šalies eksporto dalį. Kita vertus, remiantis Aplinkos ministerijos duomenimis, žemės ūkio veikla Lietuvoje lemia apie 22 proc. visų emisijų ir yra trečioje vietoje po transporto ir energetikos sektorių. Visuose šiuose sektoriuose artimiausioje ateityje bus reikalingos reikšmingos permainos, siekiant sumažinti emisijų pėdsaką ir kitus poveikio aplinkai aspektus.

Tvaresnei ūkininkavimo praktikai dėmesį skiriame pastarąjį dešimtmetį, nuolatos ieškome būdų, kaip dar labiau sumažinti mūsų poveikį aplinkai, o vienas iš tokių būdų – investicijos į modernią žemės ūkio techniką bei tiksliosios žemdirbystės priemones. Tai padės toliau plėsti turimas regeneracinės žemdirbystės praktikas, tokias, kaip neariminė žemdirbystė, ankštinių kultūrų auginimas, sėjomaina, žaliųjų trąšų panaudojimas. Pagal specialias akredituotas metodikas esame paskaičiavę, kad naudodami išvardintas priemones viename dirvožemio hektare per metus galime „užrakinti“ apie 1 toną anglies dvideginio“, – teigė UAB „Krekenava“ direktorius Vaidas Lebedys.

Žemės ūkio bendrovė „Krekenava“ dirba daugiau kaip 5,2 tūkst. hektarų dirbamos žemės plotų, kuriuose augina kviečius, rapsus, miežius, cukrinius runkelius, burokėlius, pupas, kanapes ir kitas kultūras. Bendrovė taiko neariminę žemdirbystę ir naudojasi išmaniosiomis technologijomis pasėlių priežiūrai, efektyvesnei veiklai ir poveikio aplinkai mažinimui.

Pavyzdžiui, ji siekia naudoti stambesnę ir daugiafunkcę techniką, kuri mažintų važiavimo laukais skaičių, tausotų dirvožemį ir taupytų degalus. Šįmet tikslesniam laukų būklės stebėjimui ir jų įželdinimui ketinama pasitelkti dronus.

UAB „Krekenava“ nuo 2022 m. dalyvauja anglies kaupimo kreditų programoje ir per 5 metų laikotarpį tobulinant ūkininkavimo technologijas fotosintezės būdu sieks padidinti dirvožemyje sukaupto anglies dvideginio kiekį. Ši programa apima 2,6 tūkst. hektarų bendrovės dirbamos žemės ploto.

Už suteiktą finansavimą „Krekenava“ planuoja įsigyti Vokietijoje pagamintus savaeigius purkštuvus „Horsch Leeb 8.300 PT“, kurie leidžia efektyviau panaudoti augalų apsaugai skirtus preparatus ir taip sumažina poveikį aplinkai.

Šie naujos kartos purkštuvai išsiskiria santykinai dideliu judėjimo greičiu ir dirbamu lauku gali važiuoti iki 28 km/val., jų purkštuvo plotis siekia 36 metrus. Kiekvieno purkštuko veiklą individualiai valdo kompiuteris taip užtikrinant optimalų žemės ploto padengimą ir trąšų panaudojimą.

Tvaraus ūkininkavimo sertifikatą bendrovei „Krekenava“ suteikė bendrovė „DOJUS agro“, didelį dėmesį skirianti tiksliajai žemdirbystei, kuri yra neatsiejama nuo tvaraus ūkininkavimo principų.

Pateikus tvaraus ūkininkavimo sertifikatą, kuris išduodamas atsižvelgiant į ES Taksonomijos numatytus kriterijus ir nustato konkrečius pamatuojamus emisijų mažinimo tikslus per apibrėžtą laikotarpį, „Swedbank“ žemės ūkio bendrovėms bei ūkininkams gali pasiūlyti finansavimą palankesnėmis už standartines rinkoje sąlygas.

Šis su tvarumu susietas finansavimo pasiūlymas ūkininkams yra dalis „Swedbank“ veiksmų, nukreiptų į tvarios ekonomikos skatinimą. Šiuo metu „Swedbank“ žaliųjų paskolų verslui portfelis siekia daugiau nei 329 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją