Ceremonija, kurioje dalyvavo Kinijos vadovas Xi Jinpingas ir Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius, įvyko Pekine aukščiausiojo lygio susitikimo „Juostos ir kelio iniciatyva“ metu, pranešė Serbijos valstybinė televizija RTS.

A. Vučičius sakė, kad susitarimas „atvers naujas santykių perspektyvas“ ir kad abi šalys „fiksuoja pažangą visose srityse“.

Serbija nuo 2014 metų derasi dėl stojimo į Europos Sąjungą. Narystė ES reikštų, kad Balkanų šalis turi nutraukti laisvosios prekybos susitarimus su kitomis šalimis, tačiau Belgradas neparodė didelio noro vykdyti ES reikalaujamas reformas, todėl derybos dėl narystės jau kelerius metus yra įstrigusios.

Vadovaujant A. Vučičiui, kuris nuo 2012 metų būdamas įvairiose pareigose dalyvauja sprendžiant šalies likimą, Serbija išplėtė savo santykius pirmiausia su Kinija ir Rusija.

Serbija – taip pat yra vienintelė ES šalis kandidatė, neprisijungusi prie bloko sankcijų Rusijai, kurios buvo įvestos reaguojant į šios vykdomą karą Ukrainoje.

Dvi dienas truksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime „Juostos ir kelio iniciatyva“, į kurį taip pat atvyko Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, dalyvauja daugiau kaip 4 000 delegatų iš daugiau kaip 140 šalių ir tarptautinių organizacijų.

„Juostos ir kelio iniciatyva“ – tai Kinijos infrastruktūros projektas, kuris įgyvendinamas vykdant milijardines investicijas, ypač Azijoje, Afrikoje ir Pietų Amerikoje.