Kaip teigiama, palūkanų kompensavimas yra viena populiariausių „Invegos“ pagalbos verslui priemonių, kuria įmonės naudojasi jau daugiau kaip 20 metų. Vien per praėjusius metus verslams buvo išmokėta daugiau kaip 23 mln. eurų. Šiuo metu dar kompensuojama iki 50 proc. sumokėtų palūkanų, bet ne daugiau kaip 7 proc. metinių palūkanų.

Tačiau esant ribotiems valstybės biudžeto ištekliams, pagal paraiškas, pateiktas nuo 2024 m. vasario 1 d., nuspręsta sumažinti palūkanų kompensavimą iki 40 proc. Kaip ir iki šiol palūkanų kompensavimo laikotarpis negali būti ilgesnis kaip 36 mėn.

Pasak „Invegos“ Tiesioginių skolinių produktų ir dotacijų skyriaus vadovės Žanos Ziminos, šios ir kitų priemonių sąlygos yra reguliariai peržiūrimos atsižvelgiant į esamą ekonominę ir geopolitinę situaciją šalyje.

„Invegos“, kaip valstybės įmonės tikslas, nacionalines lėšas sudėtingu makroekonominiu periodu paskirstyti kuo efektyviau, tačiau svarbu, kad SVV ir toliau turėtų galimybes skolintis palankiomis sąlygomis ir nereikėtų stabdyti ar mažinti savo veiklos apimties“, – sako Ž. Zimina.

Kaip ir anksčiau, kompensuojamos tik investicinių paskolų ir finansinės nuomos (lizingo) palūkanos.

Pagal paraiškas, pateiktas nuo 2024 m. vasario 1 d., investicine laikoma paskola, kurios ne mažiau kaip 71 proc. sumos (pagal paraiškas, pateiktas iki š.m. sausio 31 d. – 51 proc.) numatyta skirti paskolos gavėjo investicijoms, o likusią dalį – apyvartinėms lėšoms papildyti.

Nuo vasario 1 d. nebus kompensuojamos palūkanos už įsigyjamas M kategorijos transporto priemones, skirtas keleiviams vežti. Pagal pakeistas sąlygas palūkanos bus kompensuojamos už ne didesnę kaip 35 tūkst. eurų dydžio paskolos dalį transporto priemonės vienetui įsigyti ir tik už paskolas, paimtas N, O kategorijos, specialiosios paskirties ir kitoms transporto priemonėms (priemonės sąlygų 61 punktas) įsigyti.

Dėl kompensavimo verslo subjektas į „Invegą“ turi kreiptis ir pateikti paraišką ne vėliau kaip per 6 mėn. (pagal paraiškas, pateiktas iki sausio 31 d. – 1 metai) nuo paskolos sutarties pasirašymo dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją