„Nepaisant globalių ir makroekonominių iššūkių, stebime, kad tiek įmonės, tiek žemės ūkio ir viešojo sektoriaus subjektai toliau įgyvendina suplanuotus projektus bei investuoja į tvaresnius sprendimus, leidžiančius prisitaikyti prie ekonominių neapibrėžtumų ir išlaikyti konkurencingumą ateityje“, – išplatintame pranešime cituojamas „Invegos“ generalinis direktorius Dainius Vilčinskas.

„Artimoje ateityje „Invega“ pasiūlys Lietuvos įmonėms ir ūkininkams dar daugiau finansinių sprendimų, skirtų skatinti investicijas į tvaresnius veiklos modelius, energetinės šalies nepriklausomybę bei padėsiančius skatinti inovacijas ir eksporto didėjimą“, – pridūrė jis.

Aktyviausiai naudojosi garantijomis ir paskolomis


Ketvirčio rezultatai, pasak „Invegos“ parodė, kad didžiausią dalį iš 400,5 mln. eurų sumos sudarė garantijos, kurios padeda gauti finansavimą įmonėms, neturinčios pakankamai užstato.

Per tris šių metų ketvirčius 237 mln. eurų paskolų sumai suteiktos garantijos už 182 mln. eurų ir sudaryta daugiau kaip 1,2 tūkst. sutarčių su įvairiais ūkio subjektais.

„Invegos“ individualiomis garantijomis pasinaudojo beveik 680 ūkio subjektų, kuriems suteikta garantijų už 78,2 mln. eurų. Portfelinėmis garantijomis pasinaudojo beveik 520 subjektų, už kurių paskolas garantuota 104,4 mln. eurų. Daugiausia garantijų sutarčių per šį laikotarpį buvo sudaryta su žemės ūkio sektoriaus įmonėmis – iš viso sudaryta daugiau kaip 560 sutarčių už 46,9 mln. eurų“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Aktyviai šiais metais buvo naudojamasi ir „Invegos“ paskolomis. Per šiuos metus INVEGA sudarė daugiau nei 2 tūkst. paskolų sutarčių už 147,2 mln. eurų. Daugiausia paskolų suteikta per finansų tarpininkus – iš viso sudaryta beveik 1920 sutarčių už 79,6 mln. eurų, pažymima pranešime.

„Didžiausią portfelio dalį sudarė vienos populiariausių „Invegos“ paskolų, teikiamų per alternatyvius finansuotojus, – „Avietė“ ir „Alternatyva“, – teigė D. Vilčinskas.

Šį ketvirtį „Invega“ ir toliau aktyviai prisidėjo prie startuolių ir novatoriškų įmonių ekosistemos stiprinimo, investuojant iš rizikos kapitalo fondų. Skaičiuojama, kad per šiuos metus „Invega“ 78 verslams ir startuoliams iš viso finansavo 10,6 mln. eurų rizikos kapitalo investicijų.

„Išliko susidomėjimas ir „Invegos“ kompensacijų priemonėmis. Per šiuos tris metų ketvirčius kompensacijomis pasinaudojo daugiau kaip 2,2 tūkst. įvairių ūkio subjektų, kurie neatlygintinai gavo 48,5 mln. eurų“, – nurodoma pranešime.

Pasak „Invegos“, viena populiariausių kompensacijų priemonių buvo dalinis palūkanų kompensavimas, kuriuo pasinaudojo daugiau kaip 1,2 tūkst. verslų, kuriems buvo kompensuota 13,2 mln. eurų, bei 436 ūkininkai, kuriems už faktiškai sumokėtas palūkanas grįš 5,1 mln. eurų.

Įstaigos teigimu, 30 mln. eurų subsidijų forma taip pat pasiekė savivaldybes ir viešojo sektoriaus įmones, iš kurių daugiausia lėšų buvo skirta energetinio efektyvumo bei vandentvarkos projektams finansuoti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją