Sklebiama, kad finansinė pagalba bus teikiama subjektams, kurie siekia gaminti elektros energiją savo vartojimo reikmėms arba nori investuoti į nutolusius saulės, vėjo elektrinių parkus.

„Žaliosios energetikos plėtra yra vienas iš Vyriausybės prioritetų. Finansinio skatinimo priemonės atsirado siekiant kurti galimybes energijos vartotojams patiems pasigaminti reikalingą elektros energiją ir sumažinti verslui tenkančią finansinę naštą dėl išaugusių energijos sąskaitų. Šia finansine pagalba norime paskatinti verslą, ūkininkus investuoti į modernius energijos gamybos sprendimus“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Lietuvos energetikos agentūros ( LEA ) duomenimis, šių metų viduryje šalyje vėjo elektrinių galia sudarė apie 1200 MW, saulės – apie 700 MW galios. Proveržio metai energetikai Lietuvoje buvo 2022-ieji, kai vėjo elektrinių galia, palyginti su 2021-aisiais, išaugo 50 proc. ir viršijo 1000 MW ribą, o saulės elektrinių galia pasiekė 400 MW – taigi, padidėjo apie 2,7 karto, palyginti su 2021 metais, pažymima pranešime.

Sprendžiant pagal ketinimų protokolus, per artimiausius kelerius metus turėtų atsirasti dar apie 2 700 MW vėjo elektrinių sausumoje ir net 5 000 MW saulės elektrinių.

„Didžiųjų vėjo ir saulės elektrinių parkų vystytojai jau pademonstravo, kad rinkos sąlygomis jie gali puikiai konkuruoti su kitais gamintojais. Bet valstybės paramos poreikis vis dar labai aiškiai matomas, kalbant apie smulkųjį verslą, ūkininkus ir privačius asmenis. Lietuvos energetikos agentūra yra paskelbusi kvietimus smulkiajam verslui ir ūkininkams teikti paraiškas finansinei paramai gauti įsirengiant saulės bei vėjo elektrines sausumoje. Tai turėtų dar labiau paskatinti AEI plėtrą“, – sako LEA l. e. p. direktorė Agnė Bagočiutė.

Taip par nurodoma, kad pretenduojantys skolintis AEI objektų įkūrimui INVEGOJE gali tikėtis iki 10 mln. Eur paskolos. Paskolos bus teikiamos su 1 arba 2,5 proc. maržos ir 6 mėn. Euribor palūkanomis, ne ilgesniam nei 10 m. laikotarpiui. Paskolos gavėjai turės prisidėti ir savo arba kitų fizinių, juridinių asmenų lėšomis ne mažiau kaip 20 proc. nuo projekto vertės.

Pasiskolintas lėšas bus galima naudoti žemės sklypo sutvarkymui, infrastruktūros ir inžinerinių tinklų bei sistemų sklype įrengimui ir sutvarkymui, apsaugos įrengimo darbams, kai saulės ir (ar) vėjo elektrinė statoma ant žemės, taip pat saulės ir (ar) vėjo elektrinėms reikalingai elektrotechninei įrangai įsigyti, konstrukcijoms, kabeliams bei susijusiems montavimo (derinimo) darbams ir kitiems saulės ir (ar) vėjo elektrinės statybos darbams, elektros kaupikliams įrengti.