Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, investicijos per metus išaugo 72,3 proc., iki 633,7 mln. eurų. 68,5 proc. visų investicijų buvo skirta Lietuvai, taip stiprinant šalies energetinę nepriklausomybę ir mažinant energijos importo poreikį. Daugiausia investicijų buvo nukreipta į naujus žaliosios energijos gamybos projektus (pirmiausia į sausumos vėjo jėgainių parkus), kur investicijos išaugo daugiau nei dvigubai ir siekė 361,9 mln. Eur. Taip pat ženkliai padidėjo investicijos į Tinklų segmentą, kur buvo investuota 246,6 mln. Eur arba 38,2 proc. daugiau nei 2022 m. 9 mėn. laikotarpiu.

„Ignitis grupė“ pradėjo statyti didžiausią Baltijos šalyse sausumos vėjo jėgainių parką Kelmės rajone. Projekto bendra galia sieks iki 300 MW, o investicijos – apie 550 mln. Eur. Be to, lapkritį priėmusi galutinį investicinį sprendimą, Grupė Latvijoje pradėjo vystyti didžiausią (239 MW) saulės elektrinių projektą Baltijos šalyse.

Kiti svarbiausi 2023 m. trečiojo ketvirčio įvykiai buvo šie: „Ignitis grupė“ ir „Ocean Winds“ buvo patvirtinti laimėtojais 700 MW galios Lietuvos jūros vėjo jėgainių konkurse, Grupė užmezgė strateginę partnerystę su „Copenhagen Infrastructure Partners“ dėl dalyvavimo Estijos ir Latvijos jūros vėjo jėgainių konkursuose. Taip pat sėkmingai visu pajėgumu ėmė veikti Mažeikių vėjo jėgainė (63 MW), o Vilniaus kogeneracinės jėgainės biomasės blokas (73 MWe, 169 MWth) pradėjo gaminti ir tiekti šilumą Vilniaus miestui. Be to, „Ignitis grupė“ pasirašė didžiausią iki šiol išorinę elektros energijos prekybos sutartį, pagal kurią dešimt metų tieks žaliąją energiją „Umicore“ elektromobilių akumuliatorių medžiagų gamyklai Nysoje (Lenkija).

„Ignitis grupė“ tęsė infrastruktūros priežiūros ir plėtros darbus Tinklų segmente, įskaitant išmaniųjų skaitiklių diegimą. Grupė įgyvendino svarbų etapą – 2023 m. 9 mėn. laikotarpiu bendras įdiegtų išmaniųjų skaitiklių skaičius pasiekė apie 609 tūkst., o masinį diegimą planuojama baigti iki 2025-ųjų pabaigos.

Sprendimų klientams segmente „Ignitis grupė“ patvirtino planą per ateinančius 3-5 metus investuoti iki 115 mln. eurų į elektromobilių įkrovimo tinklo plėtrą Baltijos šalyse, taip parodydama savo įsipareigojimą kurti tvarius sprendimus.

2023 m. devynių mėnesių „Ignitis grupės“ koreguotas pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją (EBITDA) sudarė 345,3 mln. eurų arba 3,3 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu. Šiam rezultatui daugiausia įtakos turėjo mažesnės realizuotos elektros energijos kainos.

Antradienį per biržą išplatintame pranešime nurodoma, kad „Ignitis grupės“ grynasis pelnas per 9 šių metų mėnesius sudarė 212,6 mln. eurų ir buvo 15 proc. didesnis nei tuo pačiu laikotarpiu pernai (184,9 mln. eurų).

Žaliosios gamybos segmento rezultatas ir toliau sudaro didžiausią Grupės koreguoto EBITDA dalį – 44,7 proc. Nuo 2023 m. pradžios Žaliosios gamybos portfelio pajėgumai išaugo iki 6,3 GW (nuo 5,1 GW), iš jų užtikrinti pajėgumai padidėjo iki 2,9 GW (nuo 1,6 GW), o veikiantys pajėgumai – iki 1,3 GW (nuo 1,2 GW).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją