„Sparčiai vykstant atsinaujinančių energijos išteklių plėtrai nepastovios vėjo ir saulės elektrinių gamybos subalansavimas tampa vis svarbesniu klausimu. Baterijos gali užtikrinti didesnį pastovumą, todėl šių įrenginių vystymas yra svarbus ir verslui, investuojančiam į žaliąją energetiką, ir visiems vartotojams. Esame atvėrę mūsų pasaulyje pripažintą 1 MW bateriją verslo ir mokslo organizacijoms, kad jos galėtų išmėginti ją savo reikmėms ir prisidėti prie atsinaujinančių išteklių plėtros šalyje. Skaičiuojama, kad iki 2030 m. vėjo ir saulės jėgainių instaliuota galia Lietuvoje bus daugiau nei penkis kartus didesnė, nei dabar“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Pirmoji Baltijos šalyse prie elektros perdavimo tinklo prijungta 1 MW galios ir 1 MWh talpos baterija gali ne tik kaupti ir momentiškai pateikti energiją į tinklą, bet ir padėti valdyti dažnį bei kitus sistemos parametrus. Baterijos reakcija žaibiška: valdymo komandos apdorojimo laikas siekia 87 milisekundes (ms), o visiškas persijungimas iš įkrovimo į generavimą trunka dar trumpiau – 70 ms.

Bendradarbiavimo su „Green Genius“ metu baterija bus išbandoma skirtingais scenarijais – siekiant imituoti jos veikimą elektros biržos „Nord Pool“ dienos prieš ir dienos eigos (angl. „day ahead“ ir „intraday“) rinkose ji bus įkraunama ir iškraunama pagal iš anksto suplanuotą grafiką. Taip pat bus tiriama, kaip baterija gali papildyti saulės ir vėjo jėgainių veikimą.

Bandymai leis suprasti, kaip didesnės galios baterijos galės užtikrinti, kad vystomi atsinaujinančių energijos išteklių projektai atitiktų keliamus tinklo reikalavimus tapdami labiau prognozuojamais elektros energijos generacijos šaltiniais.

„Lietuvai turint strategiją energetinę nepriklausomybę stiprinti atsinaujinančios energetikos ištekliais, baterijų įdarbinimas tinkluose yra vienas iš prioritetinių darbų. Mūsų inovacijų komanda, šiuo metu įgyvendinanti ir Europos Komisijos subsidiją gavusį baterijų pilotinį projektą, jau turi vertingų įžvalgų ir žinių, galinčių paspartinti šį procesą“, – sako „Green Genius“ vadovas Ruslanas Sklepovičius.

Primenama, kad pernai gruodį „Litgrid“ 1 MW baterijos projektas laimėjo Niujorke vykusiame reitingų agentūros „S&P Global Ratings“ organizuotuose „Platts Global Energy Awards“ apdovanojimuose, „proveržio tinkle“ (angl. Grid Edge) kategorijoje. 1 MW baterija taip pat buvo įvertinta didžiausiuose Europoje atsinaujinančios energetikos apdovanojimuose „The Smarter E Award“ – jai atiteko „Išskirtinio projekto“ kategorijos nugalėtojos titulas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją