„European Energy Lithuania“ vadovas Tadeušas Konkovskis teigia, kad bendra apimtimi 306 MW vieno vystytojo tuo pačiu laikotarpiu vykdytos vėjo jėgainių parkų statybos šiuo metu yra didžiausios savo mastu Baltijos šalyse, rašoma bendrovės pranešime.

Kompanija iš viso pastatė 56, 230 metrų aukščio turbinas, kurių kiekvienos galia siekia 5,5 MW. Jos visos kartu per metus galės pagaminti ir į Lietuvos elektros tinklus patiekti daugiau nei 1000 gigavatvalandžių elektros energijos. Tokio jos kiekio užtektų aprūpinti maždaug 438 tūkst. namų ūkių.

„Lietuva užsibrėžė tikslą, kad iki 2030 metų 45 proc. suvartojamos energijos būtų pagaminta iš atsinaujinančių šaltinių, o iki 2050-ųjų šios apimtys išaugtų iki 100 proc. Savo veikla prisidedame prie šio tikslo ir šalies energetinės nepriklausomybės stiprinimo. Numatoma, kad 2024 m. bendras energijos suvartojimas Lietuvoje sieks 14,4 teravatvalandės. Mūsų įrengtos 56 vėjo turbinos pagamins apie 7 proc. šio poreikio“, – teigia T. Konkovskis.

„European Energy“ Anykščiuose įrengė 50 MW, Jonavoje – 70 MW, Rokiškyje – 66 MW, o Telšiuose 120 MW galios vėjo jėgainių parkus. Jų pagamintą energiją į tinklus tiekti ir komercinę veiklą pradėti planuojama iki šių metų pabaigos.

„Svarbu ir tai, kad 30 metų, visą vėjo parkų gyvavimo laikotarpį, šios savivaldybės gaus mokestinių pajamų, kurios sustiprins jų biudžetus. Mūsų patirtis rodo, kad sudarytos sąlygos stabiliai plėtoti vėjo energetiką gali užtikrinti Lietuvai realią ekonominę naudą, mažesnes energijos kainas, didesnį Lietuvos pramonės konkurencingumą ir paskatinti naujų pramonės šakų plėtrą bei darbo vietų kūrimą Lietuvoje“, – pabrėžia „European Energy Lithuania“ vadovas.

„European Energy“ yra pasaulinė atsinaujinančios energetikos kompanija, veikianti 17-oje valstybių, tarp jų – Danijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Suomijoje, Italijoje, Brazilijoje, Australijoje bei JAV. Bendrovėje dirba daugiau nei 600 darbuotojų, o jos pajamos 2022 metais siekė 438 mln. eurų.

Iš viso kompanija Lietuvoje ketina investuoti daugiau nei 1,6 mlrd. eurų, pastatyti vėjo ir saulės jėgainių, kurių bendra galia sieks daugiau nei 1000 megavatų bei tapti vienu iš didžiausių žaliosios energijos gamintojų šalyje.

Pasak T. Konkovskio, „European Energy“ Lietuvoje taip pat planuoja investuoti į „Power-to-X“ įrenginių statybą.

Ši technologija leistų atsinaujinančių išteklių energiją versti žaliuoju kuru, tokiu kaip e-metanolis ar žaliasis vandenilis. Toks žaliasis kuras galėtų būti plačiai naudojamas ne tik vietinėje rinkoje, bet ir eksportuojamas į kitas šalis. Anot „European Energy Lithuania“ vadovo, artimiausių kelių metų investicijos į tokią gamyklą galėtų siekti apie 250 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją