Kaip pranešama, tyrimų instituto „S&P Global“ skaičiuojamo pirkimų vadybininkų indekso (PMI) vertė padidėjo iki 47,1 punkto, palyginti su 46,5 punkto spalį. Nepaisant to, šis įvertis vis tiek leidžia manyti, kad paskutiniais šių metų mėnesiais gali kilti recesija. Bet kokia mažesnė nei 50 punktų PMI vertė liudija susitraukimą.

„Euro zonos ekonomika yra įstrigusi. Pastaruosius keturis-penkis mėnesius gamybos ir paslaugų sektoriai patiria santykinai pastovų traukimosi tempą“, – pareiškė su „S&P Global“ bendradarbiaujančio Hamburgo komercinio banko vyriausiasis ekonomistas Cyrusas de la Rubia.

Banko modelis „rodo, kad gali būti užfiksuotas antras iš eilės BVP (bendrojo vidaus produkto) susitraukimo ketvirtis“, o tai prilygtų techninei recesijai.

Remiantis naujausiais Eurostato duomenimis, euro zonos BVP trečią ketvirtį susitraukė 0,1 proc. Antrą ketvirtį ekonomika paaugo 0,2 proc.
„Lapkričio PMI nepateikia daug įrodymų, kad euro zonos BVP augimas ketvirtą ketvirtį taps teigiamu, tačiau gera žinia ta, kad nuosmukis negilėja, – sakoma trumpame ING pranešime. – Tikėtina, kad šiuo metu išgyvename labai negilią techninę recesiją.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją