Kaip pranešama, tyrimų instituto „S&P Global“ skaičiuojamas pirkimų vadybininkų indeksas (PMI) spalį sumažėjo iki 46,5 punkto, palyginti su 47,2 punkto rugsėjį.

Bet kokia mažesnė nei 50 punktų PMI vertė liudija verslo aktyvumo susitraukimą.

„Euro zonoje reikalai blogėja, – pareiškė su „S&P Global“ bendradarbiaujančio Hamburgo komercinio banko vyriausis ekonomistas Cyrusas de la Rubia. – Nebūtų netikėta, jei antroje šių metų pusėje euro zonoje būtų užfiksuota švelni recesija.“

Blausus naujausias PMI įvertis veikiausiai prisidės prie Europos centrinio banko (ECB) juntamo spaudimo sustabdyti palūkanų normų didinimo kampaniją.

PMI vertė mažėja jau penkis mėnesius iš eilės ir smunka sparčiausiu tempu nuo 2020 metų lapkričio. Duomenys rodo, kad euro zonos privataus sektoriaus aktyvumas lėtėja sparčiausiai per dešimtmetį, jei nebūtų atsižvelgiama į pandemijos paveiktus mėnesius. Mažėja naujų užsakymų skaičiai.

„Dėl to kompanijos apkarpė darbo vietų skaičių, o tai yra pirmas sumažėjimas nuo karantinų 2021 metų pradžioje“, – sakoma „S&P Global“ pranešime.

Gamybos sektoriuje darbo vietų atsisakoma sparčiausiu tempu nuo 2020 metų rugpjūčio, o samdymas paslaugų sektoriuje yra praktiškai sustojęs.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją