Anot ESO, net 67,1 proc. įmonės investicijų šiemet buvo nukreiptos į elektros tinklo plėtrą. Likusi dalis buvo skirta tinklo patikimumo didinimui ir skaitmenizavimui.

„Sparčią elektros tinklo plėtrą ir tuo pačiu išaugusias investicijas daugiausiai lėmė didėjantis naujų vartotojų prijungimas bei elektros įvado galios didinimas. Dėl šių priežasčių per aptariamą laikotarpį nutiesta apie 721 km naujų elektros linijų, o tai 124 km daugiau nei pernai. Tam, kad kai kurie vartotojai galėtų būti prijungti prie tinklo ar jų namuose būtų padidinta elektros įvado galia, dalį tinklo tenka rekonstruoti“, – pranešime spaudai cituojamas ESO vadovas Renaldas Radvila.

Bendrovės duomenimis, per pirmus tris šių metų ketvirčius prijungta daugiau nei 41 tūkst. naujų vartotojų ir daugiau nei 19 tūkst. atvejų didinta elektros įvado galia.

ESO teigimu, augantis pastarosios paslaugos poreikis iš dalies susijęs su didėjančiu elektromobilių ir privačių įkrovimo stotelių įsirengimo, saulės elektrinių populiarumu. Skaičiuojama, kad investicijos į elektros skirstomojo tinklo plėtrą per devynis šių metų mėnesius siekė 132,9 mln. eurų ir buvo 64,2 proc. didesnės nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Didelė ESO investicijų dalis – 62,9 mln. eurų – aptariamu laikotarpiu buvo nukreipta į tinklo rekonstrukciją, kurios metu atnaujinta 685 km elektros linijų. Didžioji dalis, net 95 proc., jų rekonstruota tiesiant požeminius kabelius.

Investicijas didino ir vykstantis išmaniųjų skaitiklių įrengimas – tam per minėtą laikotarpį skirta 31,9 mln. eurų, net 22,4 mln. eurų daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Nuo metų pradžios iki rugsėjo pabaigos įdiegta daugiau nei 400 tūkst. išmaniųjų skaitiklių, o pernai jų diegimas prasidėjo tik 2022 m. liepą, kai buvo įdiegta daugiau nei 210 tūkst. apskritos prietaisų.

ESO duomenimis, dar 18 mln. eurų per pirmus devynis šių metų mėnesius buvo investuoti į tinklo valdymo ir teikiamų paslaugų skaitmenizavimą.

Prognozuojama, kad investicijos į elektros tinklą, įskaitant išmaniųjų skaitiklių diegimą, šiemet bus didesnės nei pernai ir iš viso sudarys 316,2 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją