ES šalių narių patvirtintame sąraše dabar yra 12 jurisdikcijų, laikomų nebendradarbiaujančiomis mokesčių mokėjimo tikslais, ypač kai kalbama apie dalijimąsi su mokesčiais susijusia informacija.
ES iš sąrašo išbraukė Bahamas, Belizą, Seišelius bei Terkso ir Kaikoso salas.

Jame liko Amerikos Samoa, Angilija, Antigva ir Barbuda, Fidžis, Guamas, Palau, Panama, Rusija, Samoa, Trinidadas ir Tobagas, JAV Mergelių salos ir Vanuatu.

„Taryba apgailestauja, kad šios jurisdikcijos dar nebendradarbiauja mokesčių klausimais, ir kviečia jas patobulinti savo teisines sistemas, jog būtų galima išspręsti nustatytas problemas“, – sakoma tarybos, kurią sudaro 27 ES šalys narės, pranešime.

„Oxfam“ paragino Briuselį „pertvarkyti“ šį sąrašą.

„Šiandienos atnaujinimas dar kartą išryškina tai, kad be reformų šis sąrašas yra visų laiko švaistymas“, – pareiškė „Oxfam“ ES mokesčių ekspertė Chiara Putaturo.

Bahamos yra vienas blogiausių pasaulyje mokesčių rojų, tačiau jos buvo išbrauktos iš sąrašo. Tą patį galima pasakyti apie Seišelius – fiktyvių bendrovių židinį, kuriame tarptautinės bendrovės gauna didžiulį pelną. Tuo metu ES mokesčių rojams taikoma išimtis“, – pranešime pažymėjo Ch. Putaturo.

„Jei ES yra rimtai nusiteikusi užkirsti kelią mokesčių vengimui, naujoji (Europos) Komisija turi skubiai pertvarkyti šį sąrašą, kad būtų įgyvendinamas nustatytas jo tikslas“, – pridūrė Ch. Putaturo.

ES negali įtraukti savo pačios šalių narių.

Šis sąrašas buvo sukurtas 2017 m. po daugybės skandalų, įskaitant Panamos dokumentus. Briuselis juto spaudimą pažaboti mokesčių vengimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją