„Turime atverti visas galimybes diegti atsinaujinančią energetiką, kad verslo atstovai galėtų kurti savo prekes ir paslaugas, gamybai naudodami savo pačių sugeneruotą elektrą. Šis žingsnis ypač svarbus, siekiant, kad Lietuva vietoj energijos importuotojos taptų gamintoja, o ateityje – ir energijos eksportuotoja. Tai prisidėtų ne tik prie Lietuvos energetinės nepriklausomybės stiprinimo, bet ir didintų verslo konkurencingumą bei mažintų aplinkos taršą“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Skelbiama, kad dėl paskolų visapusiam saulės ar vėjo elektrinių įrengimui vartotojai galės kreiptis jau rugpjūčio pradžioje. Paskolos bus teikiamos labai mažoms, mažoms ir vidutinėms (MVĮ), taip pat didelėms įmonėms ir ūkininkams.

Paskolos lėšomis verslo atstovai galės sutvarkyti žemės sklypą, įrengti infrastruktūros ir inžinerinius tinklus bei sistemas sklype, vykdyti apsaugos įrengimo darbus, jei saulės ar vėjo elektrinė bus statoma ant žemės.

Be to, galės būti finansuojamas saulės ir vėjo elektrinėms funkcionuoti reikalingos elektrotechninės įrangos, konstrukcijų, kabelių įsigijimas ir susiję montavimo ir elektrinių statybos darbai, atliekami pagal rangos sutartį.

Paskolos būtų skiriamos ir elektros kabelio tiesimo darbams iki saulės ir vėjo elektrinės prijungimo vietos, energijos skirstymo operatoriaus tinklo dalies reikalingoms investicijoms padengti pagal prisijungimo sąlygas, taip pat elektros energijos kaupimo įrenginiams įsigyti, nurodo ministerija.

Maksimali teikiamos paskolos trukmė – 10 metų. Vienam paskolos gavėjui galės būti suteikiamos kelios paskolos, tačiau bendra paskolų suma negalės būti didesnė nei 10 mln. eurų.

Numatomas palūkanų dydis – 1 procentas, marža + 6 mėn. EURIBOR, kai pareiškėjas sieks statyti ar įsirengti saulės ar vėjo elektrinę, arba 2,5 procento marža + 6 mėn. EURIBOR, kai pareiškėjas investuos į gaminančių vartotojų saulės ar vėjo elektrinių parkų vystymą.

Tiesioginėms paskoloms, skirtoms atsinaujinančių išteklių energijos projektams finansuoti, numatyta 50 mln. eurų. Šią priemonę įgyvendins ir paskolas teiks UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) iš INVEGOS fondo lėšų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją