„VIP Dūmas“ į rinką teikta elektroninė cigaretė „UPPO Tobacco“ bandymams buvo atrinkta vienoje iš Šiaulių degalinių. Buvo nustatyta, kad elektroninės cigaretės kapsulės tūris viršija leistiną tūrį. Atlikus elektroninės cigaretės dokumentinį ir ženklinimo vertinimą nustatyta, kad pakuočių ženklinime nepateiktas visų gaminyje esančių cheminių medžiagų sąrašas (mažėjimo tvarka pagal svorį), nenurodytas iš vienos dozės gaunamas nikotino kiekis, pakuotėje (vienetiniame pakelyje) nėra pateikiamas informacinis lapelis vartotojui, kuriame nurodomos kontraindikacijos, toksikologiniai duomenys bei kontaktinio juridinio ar fizinio asmens Europos Sąjungoje kontaktiniai duomenys (ženklinime nurodyti kontaktiniai duomenys, kuriais adresatas neatsiliepia).

Atsižvelgus į tyrimo metu nustatytas aplinkybes, UAB „VIP Dūmas“ skirta 750 eurų bauda.

„Ecodumas“ pažeidimus VVTAT nagrinėja jau ne pirmą kartą. Šįkart bandymams buvo atrinkti 23 vnt. vienkartinių elektroninių cigarečių ir 2 vnt. elektroninių cigarečių pildyklių, kuriuos į rinką teikė UAB „Ecodumas“.

Atlikus ženklinimo, dokumentinį ir kai kurių elektroninių cigarečių bei jų pildyklių tyrimą Danijos laboratorijoje (19 vnt.), nustatyta, kad UAB „Ecodumas“ pateikė į rinką produktus, kurių sudėtyje yra kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako kvapą ir (ar) skonį, pakuotės ženklinime ir pateiktame lapelyje informacija nepateikta valstybine (lietuvių) kalba, nepateiktas visų gaminyje esančių cheminių medžiagų sąrašas, informaciniame lapelyje nurodyti užrašai dėl aukščiausios kokybės nikotino druskos ir apdovanotų skonių, ekologiško kandiklio ir kitų įspūdį sudarančių savybių.

Įvertinusi visas tyrimo metu nustatytas aplinkybes bei atsižvelgdama į sunkinančią aplinkybę, jog bendrovė per vienerius metus pakartotinai padarė Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pažeidimą, VVTAT UAB „Ecodumas“ skyrė 2000 eurų baudą.

Nors visuomenėje vis dar gaji nuomonė, jog elektroninės cigaretės mažiau kenksmingos už įprastas, Pasaulinė sveikatos organizacija atkreipia dėmesį į grėsmingai augantį elektroninių cigarečių vartojimą, ypač tarp jaunimo ir vaikų.

Tarnybos nutarimas per vieną mėnesį nuo nutarimo įteikimo ekonominės veiklos vykdytojui dienos gali būti apskųstas administraciniam teismui Administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.