„(...) Vertiname ilgametę partnerystę su „Scandagra Group“, ir toliau kartu su partneriais bendrovei užtikriname priėjimą prie reikalingų finansinių resursų. Visam šalies agroverslo sektoriui antrus metus iš eilės susiduriant su neeiliniais iššūkiais, mes išlaikome nuoseklią finansavimo politiką ir kartu ieškome reikalingų finansinių sprendimų, atsižvelgdami į individualias situacijas“, – sako „Swedbank“ Lietuvoje Valdybos narys, Verslo klientų tarnybos vadovas Ignas Mačeika.

Pasak SEB banko valdybos nario ir Verslo bankininkystės tarnybos vadovo Viliaus Juzikio, išliekant dideliam neapibrėžtumui dėl ateities grūdų ir trąšų kainų, apyvartinio kapitalo poreikis žemės ūkio prekybos segmente yra stipriai išaugęs.

„Pernai įmonių grupei „Scandagra Group“ pavyko rasti naujų trąšų tiekėjų, dalį produkcijos parsiplukdyti net iš JAV, Kinijos ir Afrikos žemyno, o tai leido suvaldyti riziką bei išlaikyti stiprų likvidumą.(...)“, – teigia SEB atstovas.

„Trąšų ir grūdų kainos, kurios išlieka santykinai didesnės už ilgamečius vidurkius, toliau lemia apyvartinio kapitalo poreikį „Scandagra Group“ valdomose įmonėse Baltijos šalyse. Džiaugiamės, kad kartu su mūsų ilgalaikiais finansiniais partneriais bankais „Swedbank“ ir SEB sklandžiai randame reikalingus sprendimus ir taip galime užtikrinti sėkmingą visos grupės veiklą“, – sako „Scandagra Group“ vadovas Julius Puodžiuvelis.

Pasak J. Puodžiuvelio, šįmet Lietuvoje tikimasi vidutiniškai gero derliaus. „Matydami rekordiškai didelius žieminių kviečių ir žieminių miežių pasėlių plotus, kurie, mūsų skaičiavimu, šįmet sudaro atitinkamai 804 tūkst. ir 43 tūkst. hektarų, taip pat atsižvelgdami į po sausros periodo pasitaisiusią pasėlių būklę, prognozuojame, kad šių metų derlius turėtų sudaryti apie 7 mln. tonų grūdų“, – pastebi „Scandagra Group“ atstovas.

Praėjusiais metais Lietuvoje iš viso prikulta apie 7,5 mln. tonų grūdų, o per rekordinį 2020-ųjų derlių iš viso gauta 8,2 mln. tonos grūdų, pažymima pranešime.

Per pastaruosius kelis metus dėl išaugusių trąšų kainų jų naudojimas ūkiuose buvo linkęs mažėti. Norėdami atstatyti medžiagų balansą dirbamoje žemėje, ūkininkai artimiausioje ateityje turės padidinti trąšų naudojimą, kas ilgainiui padės pasiekti ir didesnį derlių.

Lietuvoje auginamos grūdinės ir rapsų kultūros sudaro reikšmingą lietuviškos kilmės prekių eksporto dalį. Pagal Lietuvoje užauginamų ir užsienio rinkoms parduodamų kviečių bei rapsų kiekį Lietuva patenka tarp kelių didžiausių eksportuotojų visoje Europos Sąjungoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją