Nenoras rizikuoti dar labiau padidėjo, JAV centrinio banko vadovui Jerome Powello banko posėdyje paskelbus, kad palūkanų normos kol kas nebus keičiamos, nors ateityje jos gali būti vėl didinamos.

Biržose su nerimu stebimi įvykiai Vidurio Rytuose, kur Izraelis tęsia Gazos bombardavimą po to, kai spalio 7 d. „Hamas“ teroristai Izraelyje nužudė mažiausiai 1 400 žmonių.

Per nesibaigiantį Izraelio vykdomą bombardavimą jau žuvo daugiau nei 3 700 palestiniečių, dauguma jų – civiliai, o įtampa dar labiau išaugo po to, kai praeitą savaitę Gazos ligoninėje nugriaudėjusio sprogimo, dėl kurio abi šalys apkaltino viena kitą.

Iranas perspėjo galimai įsitrauksiantis į konfliktą, jei Izraelis pradės sausumos puolimą, tuo dar labiau padidindamas baimes, kad regione gali kilti platesnio masto konfliktas – keleto stebėtojų teigimu, toks scenarijus darosi vis labiau tikėtinas.

Vienas iš ženklų, kad tarptautiniai dalyviai jau įtraukiami į konfliktą, yra tas, kad, Pentagono teigimu, JAV karinio jūrų laivyno laivas ketvirtadienį numušė keletą raketų ir bepiločių orlaivių, kuriuos paleido Irano remiami huitų sukilėliai Jemene ir kurie galimai buvo nutaikyti į Izraelį.

Esant tikimybei, kad Vidurio Rytuose gali kilti karas, penktadienį vėl išaugo naftos pirkimo ir pardavimo kainos, Azijos biržose šoktelėjusios beveik procentu.

„Žaliavinės naftos priemoka dėl rizikos vėl šovė aukštyn,“ – sakė bendrovės „Vanda Insights“ atstovė Vandana Hari.

„Tol, kol įtampa tarp Izraelio ir „Hamas“ bus didelė, žaliavinės naftos kainos toliau jautriai reaguos į eskalavimo ženklus.“

Tuo tarpu biržose bandoma susitaikyti su galimybe, kad JAV palūkanų normos dar kurį laiką bus didelės, šios šalies centriniam bankui dedant pastangas pažaboti infliaciją.

Ketvirtadienį J. Powellas užsiminė, kad kitame posėdyje, kuris įvyks spalio gale, palūkanos nebus didinamos, tačiau neatmetė galimybės, kad tolesnių suvaržymų gali būti daroma ateityje.

Žinia, kad per savaitę registruotų bedarbių rodiklis buvo mažesnis nei tikėtasi, kas leidžia manyti, kad padėtis darbo rinkoje yra labiau įtempta nei daugelio prognozuota, pakirto biržos prekiautojų pasitikėjimą.

„Infliacija vis dar yra pernelyg didelė, o keletą mėnesių skelbiami teigiami duomenys – tai tik pradžia to, ko mums prireiks, norint sustiprinti pasitikėjimą, kad infliacijos rodiklis stabiliai juda link mūsų užsibrėžtojo,“ – Niujorke surengtoje konferencijoje kalbėjo J. Powellas.

Esant daugiau įrodymų, kad „augimas yra pastovus ir viršija nusistovėjusias tendencijas“ arba naujų ženklų, kad padėtis darbo rinkoje darosi labiau įtempta, „pinigų politika galėtų būti toliau griežtinama“.

Šie komentarai atliepė šią savaitę jo kolegų iš politikos valdybos išsakytus teiginius, kuriuose akcentuoti gaunami duomenys.

10 metų trukmės JAV obligacijų palūkanos, atspindinčios bendrąją JAV palūkanų normų tendenciją, pirmą kartą nuo 2007 m. tapo didesnės nei 5 proc.

Dėl to JAV rinkos patyrė spaudimą, o visi trys pagrindiniai indeksai sumažėjo nuo 0,8 iki 1 proc.

Jų pavyzdžiu pasekė ir Azijos biržos: nuosmukis užfiksuotas Tokijuje, Honkonge, Šanchajuje, Singapūre, Taipėjuje, Maniloje ir Džakartoje.

Sidnėjaus, Seulo ir Velingono biržose indeksai nukrito daugiau nei vienu procentu.

Pagrindiniai rodikliai apie 2:30 val. Grinvičo laiku

Tokijas – „Nikkei 225“ NUKRITO 0,5 proc. iki 31 266,84

Honkongas – „Hang Seng Index“ NUKRITO 0,7 proc. iki 17 174,40

Šanchajus – „Composite“ NUKRITO 0,4 proc. iki 2 993,92

Euro ir dolerio kursas NUKRITO nuo 1,0583 iki 1,0573 JAV dolerio (ketvirtadienio duomenimis)

Svaro ir dolerio kursas NUKRITO nuo 1,2142 iki 1,2130 JAV dolerio

Dolerio ir jenos kursas PAKILO nuo 149,81 iki 149,87 jenų

Euro ir svaro kursas PAKILO nuo 87,14 iki 87,17 pensų

„West Texas Intermediate“ PAKILO 1,0 proc. iki 89,26 JAV dolerių už barelį

„Brent North Sea“ žaliavinės naftos kaina PAKILO 0,8 proc. iki 92,15 JAV dolerių už barelį

Niujorkas – „Dow“ NUKRITO 0,8 proc. iki 33 414,17 punktų (uždarymo kaina)

Londonas – „FTSE 100“ NUKRITO 1,2 proc. iki 7 499,53 (uždarymo kaina)

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją