Kaip pranešama, augimą prieš numatomą JAV palūkanų normų apkarpymą paskatino šiam tauriajam metalui priskiriamas saugios investicijos statusas. Kaina taip pat išaugo tuo metu, kai stebima niūrėjanti ekonominė aplinka.

Netrukus po 13 val. 30 min. Grinvičo (15 val. 30 min. Lietuvos) laiku aukso kaina pakilo iki 2 141,79 JAV dolerio už unciją.

Buvo viršytas ankstesnis, gruodžio pradžioje pasiektas rekordas, kai aukso kaina išaugo iki 2 135,39 JAV dolerių.

Kiek vėliau kaina nežymiai sumažėjo.

Auksas, kurį skatina juvelyrika ir investavimas, nuo to paties praėjusių metų etapo pabrango apie 15 proc.

„Susirūpinimas, susijęs su pasaulio ekonomikos perspektyvomis, geopolitine įtampa ir kintančiais lūkesčiais dėl palūkanų normų sumažinimo paskatino šio tauriojo metalo paklausą, o tai lėmė kainos didėjimą“, – pareiškė „ActivTrades“ analitikas Ricardo Evangelista.

„JAV palūkanų normos išsiskiria kaip pagrindinis rizikos veiksnys, darantis įtaką aukso kainoms, o potencialų didėjimą riboja neapibrėžtumas, susijęs su Federalinio rezervų banko planais sušvelninti savo ribojančią pinigų politiką“, – tikino jis.

Šios savaitės pradžioje žengtą stiprų žingsnį į priekį iš dalies lėmė prieš savaitgalį paskelbti silpni duomenys.

Penktadienį pranešta, kad JAV gamybos sektoriaus aktyvumas vasarį traukėsi sparčiau, nei tikėjosi rinkos. Tiekimo valdymo institutas nurodė, kad jo gamybos indeksas praėjusį mėnesį sudarė 47,8 proc., kai sausį siekė 49,1 proc. Anot briefing.com, lyginant su rinkos lūkesčiais, tai yra gerokai mažesnis įvertis, kuris 16-ą mėnesį iš eilės išliko žemiau 50 proc. ribos, skiriančios ekspansiją nuo susitraukimo.

Tai sustiprino rinkos lūkesčius, kad FED gali sumažinti skolinimosi išlaidas greičiau, nei tikėtasi, jog galėtų paskatinti ekonomikos aktyvumą.

„Commerzbank“ analitikė Thu Lan Nguyen pažymėjo, kad aukso kainų didėjimas yra „trapus“, nes vis dar esama „daug neapibrėžtumo dėl kito palūkanų normų mažinimo ciklo JAV pradžios ir masto“. „Nenustebtume, jei ateinančiomis dienomis būtų pastebėtas nedidelis sumažėjimas“, – teigė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)