„Prieš 2 metus „Orlen“ grupė kaip pirmasis Vidurio Europoje naftos ir dujų integruotas koncernas pristatė ambicingus dekarbonizacijos tikslus. Šiandien grupė spartina savo veiklą. Atnaujintoje strategijoje „Orlen“ iki 2030 m. numato investicijų į atsinaujinančius energijos šaltinius augimą, modernią naftos chemiją, didėjančias biodujų gamybos apimtis ir patrauklią alternatyvių degalų pasiūlą, įskaitant ryškų elektromobilių įkroviklių skaičiaus augimą.

Bendrovė žaliosioms investicijoms iš viso skirs per 120 mlrd.

Lenkijos zlotų (25,5 mlrd. eurų), o tai sudaro apie 40 proc. iki 2030 metų planuojamų investicijų išlaidų. Aktyvų dekarbonizavimas ir iškastinio kuro naudojimo mažinimas leis „Orlen“ grupei toliau didinti energetinį saugumą visame Vidurio Europos regione, o tai labai svarbu atsižvelgiant į besitęsiančią energetikos krizę, kurią sustiprino Rusijos invazija į Ukrainą“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Dėstoma, kad atnaujintoje „Orlen“ grupės strategijoje be ambicingų investicijų, padėsiančių siekti stabilaus pelno diversifikuotoje ekonominėje situacijoje pasaulio žaliavų rinkose, numatytas taip pat dividendų augimas, pradedant 4 PLN (0,85 euro) už akciją.
Taip pateikiamos šios svarbiausios „Orlen 2030“ strategijos prielaidos:

„Iki 2030 m. 25 proc. absoliutus anglies dvideginio emisijos sumažinimas naftos perdirbimo, naftos chemijos ir kasybos sektoriuose. 40 proc. kg CO2 e/MWh sumažinimas energetikos sektoriuje iki 2030 m. NCI emisijos koeficiento sumažinimas 15 proc. iki 2030 m. Anglies dvideginio emisijos neutralumas iki 2050 metų.

Apie 40 proc. investicijų ekologiškoms investicijoms iš ambicingo (maždaug 70 mlrd. eurų, t. y. apie 320 mlrd zlotų) portfelio. Gauti daugiau nei 9 GW galios iš atsinaujinančių energijos šaltinių (sausumos ir jūros vėjo jėgainių, saulės elektrinių). Daugiau nei 10 tūkst. elektromobilių įkrovimo punktų Vidurio Europoje. Apie 85 mlrd. eurų (400 mlrd. PLN) konsoliduotas EBITDA rezultatas 2023–2030 metais.

Diversifikuotas portfelis, tai – didesnis „Orlen“ grupės atsparumas rinkos svyravimams. Žaliavų iš Rusijos atsisakymas. Patvirtintas dividendų augimas ir jų patrauklumo didėjimas“.

„PKN Orlen“ valdybos prezidentas Danielis Obajtekas komentavo, kad energetikos krizė, prasidėjusi iki karo Ukrainoje, parodė, kad kelio nuo energetikos transformacijos atgal nėra.

„Orlen“ tai supranta, nes jau 2020 m. buvo pirmoji Vidurio Europos bendrovė, paskelbusi strategiją siekti anglies dvideginio emisijos neutralumo, o po kelių mėnesių pristatėme plėtros iki 2030 m. viziją. Šis ambicingas, bet realus projektas šiandien pasiteisina.

Sukūrėme pirmaujantį energijos ir kuro koncerną Vidurio Europoje, kuris šiandien generuoja daugiau nei 20 mlrd. eurų (100 mlrd. PLN) pajamų per ketvirtį ir kasmet gali skirti maždaug 9 mlrd. eurų (36 mlrd. PLN) investicijoms.

Šią stiprybę galima įžvelgti atnaujintoje strategijoje – 2022 m. įvykdyti susijungimai su kitomis Lenkijos naftos ir dujų bendrovėmis (LOTOS ir PGNiG) leidžia išlaidas padidinti dvigubai – iki 320 mlrd. PLN iki 2030 m.

Net 40 proc. šios sumos skirsime ekologiškiems projektams, kurie padės mažinti mūsų priklausomybę nuo iškastinio kuro. Strategijos įgyvendinimas leis sumažinti iškastinio kuro naudojimą, taip pat generuoti stabilų pelną, kuriuo norime pasidalinti su savo akcininkais“, – pranešime cituojamas D. Obajtekas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją