„Profesinių sąjungų nariai šios sutarties papildymo pagalba dėl papildomų 5 proc. atlyginimo didėjimo, kuriam bus skiriama virš 2 mln. eurų, pajus pajamų padidėjimą apie 70 eurų. Tai yra ženklas ir signalas, kad verta būti profesinės sąjungos nariu“, – žurnalistams spaudos konferencijoje trečiadienį teigė M. Navickienė.

„Pagal įstatymą, visiems pastovioji darbo užmokesčio dalis didėja 15 proc., bet su profesinių sąjungų naryste ir šios sutarties pagalba, prisideda dar 5 proc. Iš viso augimas yra 20 proc.“ – priminė ministrė.

Ji taip pat pažymėjo, jog prie profesinių sąjungų besijungiančių socialinių darbuotojų nuolat daugėja.

„Jei 2018 metais, kai buvo pasirašyta sutartis, dalyvavo 35 įstaigos, kurių darbuotojams ši sutartis buvo taikoma, dabar galime pasidžiaugti, kad jau yra 84 įstaigos, kurių darbuotojams bus taikoma ši sutartis – tai yra beveik 1,5 tūkst. Lietuvos žmonių ir šie skaičiai yra nuolat augantys“, – pridūrė M. Navickienė.

Kolektyvinę sutartį trečiadienį ministerijoje iš profesinių sąjungų pusės pasirašė Lietuvos socialinių įstaigų darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos socialines paslaugas teikiančių darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos socialinių darbuotojų profesinė sąjunga „Solidarumas“, Lietuvos valstybės tarnautojų, biudžetinių ir viešųjų įstaigų darbuotojų profesinė sąjunga ir Lietuvos visuomeninių paslaugų profsąjungų federacija.

„Iš viso augimas 20 proc. yra visai neblogai. (...) Derybos užsitęsė, bet davė didesnį vaisių visiems mums, socialiniams darbuotojams Lietuvoje. Tai yra labai ženklus ir pozityvus ministerijos žingsnis. Džiaugiamės, kad nepasirašėme sutarties spalio mėnesį, o pasirašome ją dabar. Mūsų darbuotojai kitaip nebūtų tokie laimingi, kokie dabar yra“, – po sutarties pasirašymo teigė Lietuvos socialinių darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Alma Nevierienė.

Sutartyje taip pat numatyta, jog prieš pensinio amžiaus socialiniams darbuotojams, kuriems iki senatvės pensijos amžiaus liko ne daugiau kaip 5 metai, įgyta kvalifikacinė kategorija galios kol jie sukaks senatvės pensijos amžių ir įgis teisę į socialinio draudimo senatvės pensiją.

Kaip skelbia SADM, šio susitarimo nuostatos bus taikomos 4,4 tūkst. profesinių sąjungų nariams, kurie dirba 84 socialinių paslaugų įstaigose. Minimalus socialinių darbuotojų darbo užmokestis nuo 2021 m. padidėjo apie 40 proc.

ELTA primena, kad derybos dėl šios kolektyvinės sutarties sąlygų prasidėjo dar praėjusių metų rudenį, tačiau tiek ministerijai, tiek profesinėms sąjungoms kompromiso dėl šios sutarties teko ieškoti iki šių metų vasario. Pastarąjį kartą kolektyvinė penkių profesinių sąjungų sutartis su ministerija atnaujinta 2022-ųjų pabaigoje.

Ministerijos duomenimis, Lietuvoje dirba apie 15 tūkst. socialinių paslaugų srities darbuotojų, iš jų maždaug 5 tūkst. yra socialiniai darbuotojai, kiti dirba individualios priežiūros darbuotojais, užimtumo specialistais, psichologais, asmeniniais asistentais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją