„Pirmumo teisė lėšų skyrimui buvo suteikiama toms savivaldybėms, kuriose 2023 m. dėl Lietuvoje vykusių stichinių audrų buvo paskelbta ekstremali situacija, o jų metu buvo pažeista asbestinė stogų danga,“ – pranešime teigė APVA Nacionalinio programų valdymo departamento Aplinkosaugos skyriaus vedėjas Vidas Stašauskas.

Nors kvietimo terminas buvo trumpas, o lėšas numatyta panaudoti dar šiais metais, gautas poreikis gerokai didesnei sumai. Dėl to bus sudarytas pagrindinis projektų sąrašas, o kiti projektai bus įtraukti į rezervą. Šiuo metu ieškoma galimybių finansuoti patenkinti visų poreikius, sprendimas dėl projektų finansavimo iš rezervinio sąrašo bus priimtas ir projektai į pagrindinį sąrašą įtraukiami iki 2023 m. spalio 31 d.

Finansavimas teikiamas namų ūkiuose susidariusių asbestinio šiferio atliekų surinkimo, vežimo ir šalinimo išlaidoms. Lėšos bus išmokamos pagal faktiškai sutvarkytą asbestinio šiferio atliekų svorį bei viešojo pirkimo sutartyje numatytą įkainį, neviršijant 90 Eur/t (įskaitant PVM) surinkimui ir vežimui iki jų šalinimo regioniniame sąvartyne bei sąvartyno nustatytos asbesto atliekų priėmimo kainos.

Pareiškėjas teikdamas paraišką galėjo pasirinkti, ar įgyvendinti projektą teikiant visą paslaugų komplektą (surinkti, transportuoti į sąvartyną ir pašalinti sąvartyne), ar taikyti dalinį paslaugų paketą.

Gyventojai dėl galimybės sutvarkyti tokias atliekas turėtų informacijos ieškoti savivaldybės ar regiono atliekų tvarkymo centrų internetiniuose puslapiuose.

Asbestinio šiferio atliekų surinkimą organizuoja savivaldybės bei regioniniai atliekų tvarkymo centrai, todėl gyventojai dėl galimybės sutvarkyti tokias atliekas turėtų informacijos ieškoti savo savivaldybės ar ją aptarnaujančio regiono atliekų tvarkymo centrų internetiniuose puslapiuose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją