Kaip rašoma pranešime, praėjusiais metais Registrų centre buvo įregistruota daugiau kaip 14 tūkstančių juridinių asmenų pavadinimų. Rinkdama iš šio didelio skaičiaus Inspekcijos sudaryta komisija atsisakė klubų, centrų, bendruomenių, draugijų, atstovybių, asociacijų, federacijų, sąjungų, bendrijų, viešųjų įstaigų pavadinimų ir tų, kurie sudaryti su dirbtiniais žodžiais, skaičiais, vietovardžiais ar asmenvardžiais. Tarp nugalėtojų nepateko įmonės, apie kurių veiklą nepavyko rasti reikiamos informacijos.

Anot konkurso sumanytojo, Inspekcijos viršininko pavaduotojo Donato Smalinsko, pastaruoju metu girdime priekaištų, kad būsimiems verslininkams labai trukdo mūsų kalbos taisyklės renkantis pavadinimus. Šis konkursas yra aiškus atsakymas tiems, kurie tvirtina, kad įmonėms tenka susidurti su problemomis dėl sunkiai ištariamų ir nesuprantamų lietuviškų pavadinimų.

Nominuotų įmonių veikla įvairi, tarp jų paminėtina juvelyrika, konditerija, veterinarijos paslaugos, kalvystė, individualus ugdymas, baldų gamyba, renginių organizavimas, floristika ir prekyba kvepalais.

Valstybinė kalbos inspekcija išrinko šiuos 2023 metais įregistruotus įmonių pavadinimus: „Pelytės palata“, „Žalčio žymė“, „Miltuotos rankos“, „Upės teka“, „Bilduko studija“, „Vėjo pagauti“, „Metalo istorijos“, „Debesų palėpė“, „Medžio spalvos“, „Pūkuotas vėjas“, „Vyšniniai skruostukai“, „Stačiaausis“, „Linksmai“, „Tyka“, „Gėlėti linkėjimai“, „Pamirkyk nosį“, „Man ramu“, „Kvepia nuotykiais“, „Minčių sala“, „Žvirblio puota“.

Portalo Delfi lankytojai buvo pakviesti rinkti vieną iš 20 pavadinimų, viso atiduoti 14889 balsai. Daugiausia balsų (20,3 proc.) surinko ir laimėjo „Žalčio žymė“.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vykusiame renginyje konkurso laureatus sveikino Inspekcijos viršininkas Audrius Valotka, Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys. Koncertą dovanojo Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos moksleiviai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją