„Beveik 80 mln. eurų pajamų „Amber Grid“ uždirbo transportuojant gamtines dujas ir teikiant balansavimo paslaugas sistemos naudotojams. Per metus į dujų perdavimo tinklą buvo investuota reikšminga 36 mln. eurų suma. Pernai buvo rekonstruotos keliolikos kilometrų atkarpos dujotiekyje tarp Vilniaus ir Kauno bei užbaigti Šiaulių, Telšių, Grigiškių, Kėdainių ir Vievio dujų skirstymo stočių rekonstrukcijos projektai bei įrengtas dujų slėgio ribojimo mazgas dujotiekyje į Marijampolę“, – pranešime teigė „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius.

Ketvirtadienį „Nasdaq“ biržoje paskelbtame audituotame „Amber Grid“ metiniame pranešime ir finansinėje ataskaitoje nurodyta, kad 2023 metų konsoliduotas grynasis pelnas sudarė 13 mln. eurų ir buvo 17 proc. mažesnis nei 2022 metais. Nepaisant sėkmingo sandorio ir gauto pelno už dukterinės bendrovės „GET Baltic“ 66 proc. akcijų paketo pardavimo biržai „European Energy Exchange AG“ (EEX), pelno mažėjimui pernai įtaką darė sąnaudos. Bendrovė pervertino ilgalaikį turtą, kurio vertės sumažėjimas sudarė 4,7 mln. eurų.

Konsoliduotas 2023 metų koreguotas pelnas iki mokesčių, palūkanų, nusidėvėjimo ir amortizacijos (EBITDA) rodiklis sudarė 25,3 mln. eurų, kai pernai tuo pačiu metu siekė 35,8 mln. eurų. Rodiklio pasikeitimas susijęs su dujų kainų pokyčiais ir mažesnėmis pajamomis, transportuojant dujas iš trečiosios šalies į trečiąją šalį.

Magistraliniais dujotiekiais „Amber Grid“ pernai transportavo 61,2 teravatvalandės (TWh) dujų. Iš jų – jungtimi per Latviją Baltijos šalims ir Suomijai transportuota 19,1 TWh dujų, o GIPL dujotiekiu Lenkijai – 3,2 TWh dujų. Lietuvos poreikis sudarė 14,9 TWh dujų.

Finansiniai „Amber Grid“ rezultatai apima ir dukterinės įmonės dujų biržos „GET Baltic“ rezultatus. 2023 m. gegužės 31 d., „Amber Grid“ pardavus kontrolinį „GET Baltic“ akcijų paketą EEX, įmonė valdo 34 proc. „GET Baltic“ įstatinio kapitalo. Likusi investicija į „GET Baltic“ apskaitoma kaip investicija į asocijuotą įmonę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją