„Didžiausios įtakos pajamų augimui turėjo kylančios pagrindinių mūsų verslo sričių – trąšų ir grūdų – kainos rinkoje. Teigiamos įtakos turėjo ir operatyviai priimti teisingi sprendimai, o tęstinis įmonių grupės verslo modelio tobulinimas leido laiku reaguoti į itin greitai besikeičiančias rinkos sąlygas ir aplinkybes“, – sakė „Agrochemos“ generalinė direktorė Audronė Kuskytė.

Ji pabrėžia, kad nors 2022 m. ūkininkai sureagavo į kylančias trąšų kainas ir jų pirko 20–30 proc. mažiau, grupei pavyko išlaikyti tas pačias trąšų pardavimo apimtis tonomis, kaip ir 2021 metais.

Pažymima, kad grūdų rinkai praėję metai taip pat buvo neeiliniai: dėl karo Ukrainoje rinka buvo neprognozuojama ir nenuspėjama. Sezonas išsiskyrė ypač didelėmis rapsų supirkimo kainomis, prastesnės kokybės žieminiais kviečiais ir pasikeitusiais ūkininkų įpročiais. Kadangi visą sezoną laikėsi itin aukštos grūdų supirkimo kainos, ūkininkai derlių pardavinėjo mažomis dalimis, didesnę dalį užaugintų grūdų, ypač aukštesnės klasės, sandėliavo.

„Agrochemos“ vadovė atkreipia dėmesį, kad grupės pajamoms augti įtakos turėjo ir prekyba kitų kategorijų prekėmis: augalų apsaugos priemonėmis, sėklomis, degalais, trąšomis sodininkams ir daržininkams.

„Žemės ūkiui skirtomis prekėmis prekiaujame ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Estijoje, todėl nuolat komunikuojame ir operatyviai priimame sprendimus. Akivaizdu, kad dar 2020 m. pradėtas grupės veiklos centralizavimo procesas mums leidžia veikti vis efektyviau, vien praėjusiais metais mūsų Latvijos bendrovės pajamos ir EBITDA dėl tokio verslo modelio augo dvigubai“, – teigė A. Kuskytė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją