„5G yra ne tik apie spartų internetą. Šio ryšio plėtra Lietuvoje leidžia mums vystyti inovacijas ir technologinius sprendimus. Tad tai, kad Vyriausybė mato reikšmę plėtojant 5G ryšį ir šio projekto svarbą, mums yra reikšmingas įvertinimas“, – sako Susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Pasak M. Skuodžio, šis Vyriausybės sprendimas svariai prisidės prie strateginių elektroninių ryšių plėtros tikslų pasiekimo ir skaitmeninės atskirties Lietuvos regionuose mažinimo.

5G ryšys jau dengia 80 proc. šalies teritorijos, o iki 2025 m. šis aukštos kokybės ryšys nenutrūkstamai veiks per Lietuvą einančioje magistralėje „Via Baltica“ bei kituose valstybinės reikšmės keliuose, geležinkelio linijose, oro ir jūrų uostuose.

Penktosios kartos judrusis ryšys yra pagrindas kurtis technologijoms – daiktų internetui, virtualiai realybei, robotizacijai, bepilotėms skraidyklėms, išmaniosioms transporto sistemoms, savavaldėms transporto priemonėms ir t. t.

Valstybei svarbaus projekto statuso suteikimas yra dalis susitarimo (memorandumo) „Dėl 5G ryšio diegimo Lietuvoje“, 2021 m. gale pasirašyto tarp Susisiekimo ministerijos, Lietuvos savivaldybių asociacijos, RRT, AB LAKD, VšĮ „Plačiajuostis internetas“, AB „LTG Infra“ ir mobiliojo ryšio operatorių Telia Lietuva, „Bitė Lietuva“, „Tele2“, prie kurio prisijungė ir 39 Lietuvos savivaldybės.

Europos Komisijos siūlomas strateginis tikslas – iki 2030 m. pasiekti, kad visi Europos namų ūkiai būtų prijungti prie gigabitinio tinklo, o visose apgyvendintose vietovėse būtų prieinamas 5G ryšys.

Susisiekimo ministerija skatina technologinius sprendimus, kuriems įgyvendinti būtinas 5G ryšys, kūrimą, testavimą ir vystymą, ir yra paskelbusi 2 kvietimus 24,5 mln. Eur paramai gauti (https://sumin.lrv.lt/lt/naujienos/susisiekimo-ministerijos-sandbox-iniciatyva-isibegeja-5g-rysiu-gristu-inovaciju-skatinimui-uztikrinta-24-5-mln-eur-parama).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją