Laišką N. Mačiulis pradeda sukurdamas nemenką intrigą.

„Kaip ir visa Lietuva, su dideliu susidomėjimu stebiu jūsų naujametinę odisėją link 1509 litų minimalios algos. Aš žinau, kaip galima pasiekti šį tikslą nesupriešinant visuomenės, nepadidinant nedarbo lygio ir neišbalansuojant Lietuvos ekonomikos“, - rašo ekonomistas.

Toliau jis plėtoja teoriją, kaip realybe paversti „darbiečių“ rinkėjams žadėtą 1509 Lt MMA. Pasirodo, pažadą Darbo partija jau beveik įvykdė – reikia tik pasitelkti matematiką.

„Skaičius „ 1509” nėra ištrauktas iš ten, kur yra trąšos, bet nėra šviesos. Ekonomistai (ne tik Lietuvos) sutaria, kad minimalus atlyginimas viršijęs 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio pradeda slopinti darbo vietų kūrimą ir turi neigiamų socialinių ir ekonominių pasekmių.

Paskutiniais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje yra 2305 litai. Pusė šio atlyginimo yra 1152 litai. Darbdavys, mokėdamas šį atlyginimą, dar turi sumokėti įmokas „Sodrai“ ir į Garantinį fondą, siekiančias 31 proc. Taigi darbdavio, mokančio 1152 litų atlyginimą, darbo vietos kaštai yra... 1509 litai (=1152x1,31)”, - teigia N. Mačiulis.

Laišką „Swedbank“ ekonomistas baigia pagyromis Darbo partijos buhalterijai.

„Jūsų partijos buhalteriai viską suskaičiavo neįtikėtinai tiksliai, tik neinformavo jūsų. Sutvarkykite įstatymus taip, kad bruto darbo užmokestis apimtų visus mokesčius ir socialines įmokas – darbuotojas tiksliau žinos, kiek darbdavys jam moka, bus labiau motyvuotas mokėti socialinio draudimo įmokas, o jūs įvykdysite rinkiminį pažadą. Win-win-win“, - ironišką laišką baigia N. Mačiulis.

DELFI primena, jog L. Graužinienė antradienį pareiškė, esą be 1509 Lt MMA žmonės po euro įvedimo neturės už ką valgyti. Trečiadienį Žinių radijo laidoje „Pozicija“ ji patikslino, esą tai nebūtinai reiškia badavimą, bet žmonėms esą gresia kritimas žemiau skurdo ribos. Eurą įsivedusių šalių oficiali statistika, rodanti, kad po bendrosios valiutos įvedimo kainos didėjo mažiau nei 0,5 proc., L. Graužinienės neįtikina. Seimo pirmininkė linkusi vadovautis tuo, ką kalba, pvz., į Lietuvą apsipirkinėti patraukę Latvijos žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (744)