Ministerija kartoja tą pačią frazę


Vis tik pačios „Lifosos“ gamyklos atsiųstame atsakyme „Rinkos aikštei“ pranešama, jog yra ruošiamasi jos konservavimui, o kaip bus ir ar kas nors pasikeis iki spalio mėnesio, kol kas vis dar lieka neaišku.

„Šiuo metu vykdomos parengiamosios procedūros laikinam „Lifosos“ gamyklos konservavimui pradėti. Tęsiamos konsultacijos tarp darbdavio ir profesinių sąjungų atstovų. Gamyklos veikla yra sustabdyta. Neturime informacijos apie kokius nors konkrečius situacijos pokyčius, kuria šiuo metu galėtume pasidalinti“, – dabartinę gamyklos būseną ir veiklą komentavo jos atstovai.

Tuo metu Finansų ministerija, paprašyta pakomentuoti informaciją apie galimą gamyklos veiklos tęsimą ar jos konservavimą, dar kartą atsiuntė jau kurį laiką kartojamą komentarą – esą už viską atsakinga pati įmonė ir jos akcininkai.

„Finansų ministerijos, kaip paskyrusios laikinąjį administratorių, veikla yra susijusi išimtinai teisės aktuose suteiktų įgaliojimų apimtyje, t. y. Finansų ministerija nedalyvauja kasdieninėje AB „Lifosa“ ūkinėje komercinėje veikloje, – pabrėžė ministerija savo atsakyme. – Jūsų klausimai skirti laikinajam administratoriui.“

Laikinasis administratorius nekomentuoja


Tačiau laikinasis administratorius G. Adomonis, paklaustas, ar iš tiesų „Lifosai“ leista pirkti reikiamas žaliavas iš Vokietijos įmonės, teisinosi, jog tai – ne jo kompetencija ir jis nieko nežinantis.

„Kol kas jie nieko neperka, o ar bus, ar nebus, kas čia žino. Tuos sprendimus priima jie [gamyklos akcininkai], ne aš. Aš negaliu jums komentuoti ir pasakyti, ką vadovas ar direktorių taryba nuspręs. Jie priiminėja sprendimus, o kokie jie bus, negaliu atsakyti. Ne mano kompetencija“, – komentavo Finansų ministerijos paskirtas laikinasis administratorius.

O paklaustas, ar jam neteko bendrauti su „Lifosos“ vadovais ir išgirsti kokios nors informacijos, G. Adomonis sakė: „Su vadovais aš bendrauju, bet nenoriu komentuoti ne savo sprendimų. Jų pradinis sprendimas buvo, kad galimai konservuos gamyklos veiklą, bet ar konservuos, ar ne, aš nežinau. Žinau tik viena – mėnesio pabaigoje bus direktorių tarybos susirinkimas ir ten turbūt priiminės sprendimus. Kokie jie bus, aš nežinau.

Šiandien „Lifosoje“ dar vyksta remontai, tad jie tiesiog negali dirbti. O jeigu jie ir dirbs pabaigę remontus, kol žaliavos suvažiuos, dar praeis mėnuo ar daugiau – tai inertiškas procesas. Vadovybė tikisi dirbti, o kaip bus iš aukštesnio organo, kas žino. Niekas čia nenori, kad gamykla būtų konservuota. Bet tai ne jų, o akcininkų sprendimas“.

Pašnekovas ragino sulaukti iš įmonės vadovybės sprendimų, veiksmų, tada bus galima komentuoti.

„Kalbos yra, bet ką reiškia kalbos, jeigu vadovybė sako, kad „mes konservuosim“. Mano darbas yra tikrinti kontragentus ar subjektus, su kuriais bendradarbiauja įmonė ir perka žaliavas. Viskas. Į mano pareigas daugiau niekas neįeina, todėl aš nenoriu nieko komentuoti, ką aš žinau ar kaip aš matau. Tai yra ne mano darbas. Jeigu nugirstu, tai nereiškia, kad žinau“, – teigė G. Adomonis.

„Rinkos aikštė“ primena, jog liepos mėnesį „Lifosa“ pranešė apie įmonės veiklos stabdymą ir nuo spalio prasidėsiančius gamyklos užkonservavimo darbus. Įmonės administracija tuomet teigė, kad sprendimą užkonservuoti gamyklą lėmė sankcijų poveikis. Dėl jų bendrovei nepavyko vykdyti įprastos ir pelningos veiklos, kai daugiau kaip metus jos darbą stipriai sunkino ir Lietuvos Vyriausybės paskirtas laikinasis administratorius.