Publikacijoje nurodoma, kad antrajame pagal dydį Lietuvos mieste surinkta įranga – Rusijos bendrovės užsakymu – buvo gabenama per tarpininkes Estijoje, Slovakijoje, Turkijoje ir Kinijoje.

Žurnalistai skaičiuoja, kad nuo 2022 m. vasario 24 d. į šalį agresorę iš Kauno galėjo būti išgabenta įrangos už 61,5 mln. eurų. Už tokią sumą į Rusiją eksportuota mažiausiai 60 bendrovės „Jurby Water Tech“krovinių, nors pagal dokumentus įranga turėjo būti vežama kitur.

Anot LRT Tyrimų skyriaus, vienas pagrindinių „Jurby Water Tech“ akcininkų yra Viktoras Redko, kuris yra buvęs sovietų desantininkas. Be to, bendrovė įkeista asmenims Rusijoje, dar iki plataus masto karo gavo stambių paskolų iš Mergelių salų. Tyrimas šias lėšas sieja su rusų milionieriumi Artiomu Zujevu, įtariamu pinigų plovimu Latvijoje.

Įmonė eksportavo vandens filtravimo sistemas, kurios ES priskiriamos dvejopo paskirties prekėms. Tokį Kinijai skirtą bendrovės krovinį Lietuvos muitinė sulaikė pernai vasarį, kilus įtarimų, jog jis iš tikrųjų gali atsidurti Rusijoje.

Publikacijoje rašoma, kad sistemas užsakė sankcionuotai „ Gazprom Neft“ priklausanti rusiška įmonė.

„Prieš tai darbus šioje „Gazprom Neft gamykloje vykdė ir Kaune surinktą įrangą tiekė pati „Jurby Watertech International“, – rašoma publikacijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją