„Tvarūs ir ekologiški produktai yra žiedinės ekonomikos pagrindas. Taigi norėtume paskatinti pramonės įmones tausoti aplinką ir kurti technologijas, kurios leistų panaudoti ir grąžinti į gamybą susidariusias atliekas. Kuo daugiau atliekų perdirbsime, tuo daugiau galimybių sukursime klimato neteršiančiai ekonomikai“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Pagal priemonę „Žaliasis eksperimentas“ galimi pareiškėjai – labai mažos, mažos ir vidutinės pramonės įmonės (MVĮ). Galimi projekto partneriai – MVĮ, mokslo ir studijų institucijos ir didelės įmonės.

Šios priemonės lėšomis bus kuriamos inovatyvios, aplinkai palankios ir tvarių produktų gamybą skatinančios technologijos, susijusios su perdirbtų atliekų panaudojimu statybos ir žemės ūkio produktų, pakuočių, įvairios paskirties dangos, reikalingos keliams tiesti, taip pat plataus vartojimo gaminių ir kitose srityse.

„Norime padėti ir paskatinti Lietuvos verslo įmones, veikiančias Vidurio ir vakarų Lietuvos regione, investuoti į mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros ir patentavimo veiklas, kad galėtume kurti tvarius produktus. Tai sudarys sąlygas ne tik stiprinti žiedinę ekonomiką, bet ir mažinti išskiriamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrės patarėja Grėtė Lelė.

Didžiausia galima projektui skirti finansavimo lėšų suma yra 500 tūkst. eurų.

Projektų įgyvendinimo planus VšĮ Inovacijų agentūrai galima teikti iki 2024 m. sausio 31 d.

Išsamios kvietimo sąlygos paskelbtos Europos Sąjungos investicijų tinklalapyje.

Pranešime teigiama, kad Lietuvos ekonomikai stiprinti Ekonomikos ir inovacijų ministerija iki 2023 m. pabaigos paskelbs finansuojamų veiklų kvietimų, kurių bendra vertė sieks beveik 1 mlrd. eurų. Apie 365 mln. eurų numatyta verslui, inovacijoms ir investicijoms, 320 mln. eurų – valstybės ir verslo skaitmenizacijai, 268 mln. eurų – žalesnei ekonomikai.

Priemonė „Žaliasis eksperimentas“ finansuojama 2021–2027 metų Europos Sąjungos fondų investicijų programos lėšomis.