Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento (KRAAD) direktoriaus pavaduotojo Rolando Aušros teigimu, žemės paviršiui ir vandeniui padaryta apie dviejų milijonų litų žala. Dar šešiais tūkstančiais litų įvertinta žala žuvims.

Tiesa, tai - tik preliminarūs skaičiavimai, KRAAD dar laukia dviejų komisijų - Aplinkos ministerijos ir Šilutės rajono savivaldybės - išvadų. Tuomet turėtų paaiškėti ir tiksli įvykusios ekologinės nelaimės priežastis.

Savo ruožtu KRAAD atstovas R. Aušra laikosi pozicijos, kad daugiau nei 21 tūkstantis kubinių metrų srutų išsiliejo į aplinką iš kiaulininkystės ūkiui priklausančio rezervuaro tik todėl, kad saugykla buvo perpildyta.

"Rezervuaras nevalytas nuo 1986 metų, todėl per kelis dešimtmečius jo dugne galėjo susidaryti nemenkas dumblo sluoksnis, sumažinęs rezervuaro talpumą",- mūsų dienraščiui sakė R. Aušra.

Galutines išvadas aplinkosaugininkai planuoja pateikti iki šio mėnesio pabaigos. Bendrovei "Grabupėliai" teks ne tik atlyginti gamtai padarytą žalą, bet ir sumokėti baudą už netinkamą įmonei priklausančių įrenginių eksploataciją.

Priminsime, kad kovo pradžioje įgriuvus apsauginiam pylimui ir į aplinką patekus srutoms, Šilutės rajone buvo paskelbta ypatinga ekologinė situacija.

Išsiliejusios srutos ne tik užnuodijo gruntą, daubas bei kanalus, bet ir pasiekė už dviejų kilometrų nuo nelaimės vietos tekantį Šyšos upelį, kurio pakrantes jau kitądien nuklojo nugaišusios žuvys.