„Dažniausiai vasarą pasaulio ekonomikoje daug įvykių nebūna, bet šiais metais ši vasara buvo išskirtinė tuo, kad pasaulio ekonomika apsivertė aukštyn kojomis. Prieš tai didžiausios bėdos buvo Vakarų Europoje ir JAV, o Rytai buvo tarsi gėris. Dabar viskas atvirkščiai: Vakarai – kyla, Rytai – leidžiasi“, - apžvelgdamas ekonomikos tendencijas teigė analitikas.

Dėl šio pasikeitimo į Vakarus su didesnėmis viltimis pradės žiūrėti ir Lietuvos eksportas.

Lietuvai reikia suvokti, kad žaidimo taisyklės pasikeitė, vyksta Vakarų pasaulio renesansas – JAV tampa pasaulio ekonomikos varikliu, o Kinija – grėsme“, - komentavo „Nordea Bank Lietuva” atstovas.

Kinijos ekonomikai vis sunkiau judėti į priekį dėl per didelių investicijų į pramonės sektorių, šešėlinės bankininkystės augimo ir demografinių pokyčių. Investicijų į pramonę panaudojimo lygis nukrito iki 60 proc. Be to, pernai metais pirmą kartą sumažėjo darbingo amžiaus žmonių skaičius - mažėjimas sudarė apie 3 mln., tiek, kiek Lietuvoje yra gyventojų.

Baltijos tigras vėl rodo dantis

Vis dėlto Ž. Mauricas tikino, kad Lietuvai Kinijos nereikėtų bijoti, o atvirkščiai – galima tyliai džiaugtis Kinijos prislopusiu veržimusi į priekį.

„Ekonomikos sulėtėjimas mums naudingas, nes turime mažai prekybos ryšių su Kinija. Daugiau gal nukentėtų Vokietijos eksportas, bet privalumas yra tas, kad šis sulėtėjimas mums atneštų mažesnes maisto ir energetinių produktų kainas“, - aiškino ekonomistas.

Nepaisant naudos Lietuvai, prasčiau pasijustų šalys, kurios aktyviai prekiauja su Kinija. Todėl Kinijos ekonomikos lėtėjimą su nerimu stebi Norvegija, Rusija, Australija.

Kalbėdamas apie Lietuvos augimą, Ž. Mauricas džiaugėsi: „Bent jau skaičiai yra įspūdingi. Ir iš užsienio žurnalistų jaučiasi didesnis susidomėjimas, jie klausia, kaip mums sekasi tris metus taip augti“, - teigė Ž. Mauricas.

„Nordea Bank Lietuva“ prognozuoja, kad šiemet ekonomikos augimas sieks 4 proc., 2014 m. - 3,8 proc., 2015 m. - 4 proc. Lietuva prieškrizinį lygį turėtų pasiekti jau ateinančiais metais.

Ž. Mauricas pabrėžia, kad Lietuvos laukia perspektyvus metas. Be to, žiūrint į statistinius duomenis nuo Lietuvos įstojimo į ES (2004 m.) šalies vidutinis augimas buvo pats didžiausias Šiaurės Europoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)