Aplinkos ministerija siūlo išvadą teikiančiam Ministrų kabinetui iš esmės pritarti Seimo nario Kęstučio Mažeikos pateiktiems įstatymo pakeitimams, bet kartu juos tobulinti.

Įstatymo projekto aiškinamajame rašte nurodomas tikslas – sudaryti palankesnes sąlygas žuvų išteklių tyrimams, invazinių rūšių ir žuvų ligų, keliančių pavojų biologinei įvairovei, ekonomikai ir žmonių sveikatai, plitimo kontrolei, žuvų išteklių apsaugai ir gausinimui.

Įstatymo pakeitimais taip pat siūloma numatyti, kad be rašytinio žvejybos ploto naudotojo ar privataus ežero savininko sutikimo specialiosios žvejybos leidimai galėtų būti išduodami žvejybai mokslinių, veterinarinių tyrimų ar stebėsenos tikslais, arba ypatingos ekologinės situacijos atvejais.

Apie specialiosios žvejybos datą ir laiką aplinkos ministro nustatyta tvarka būtų informuojami vandens telkinių savininkai arba žvejybos ploto naudotojai. Išliktų prievolė gauti rašytinį sutikimą tik žvejojant žuvivaisos, biologinės melioracijos ar mokymo tikslais.

Tačiau Aplinkos ministerija mano, kad netikslinga kurti naują verslinės žvejybos kontrolės priemonę – telemetrinę laivų stebėjimo sistemą.

Ministerija atkreipia dėmesį, be kita ko, į Seime registruotą Žuvininkystės įstatymo pakeitimo įstatymo projektą, kuriame numatyta uždrausti verslinę žvejybą vidaus vandenyse, išskyrus specializuotąją stintų ir upinių nėgių žvejybą.

Vyriausybės nutarimo projekte taip pat pateikta pastabų dėl žvejybos žurnalų pildymo pradžios ir pabaigos, dėl sąvokų suvienodinimo.

Šiuo metu vidaus vandenyse verslinę žvejybą vykdantys ūkio subjektai žvejybos metu pildo žvejybos žurnalus aplinkos ministro nustatyta tvarka, tačiau ši pareiga neįtvirtinta įstatymu.

Specializuotą seliavų, migruojančių ungurių, stintų verslinę žvejybą vykdantys ūkio subjektai neturi informuoti apie žvejybos laiką. Kuršių mariose žvejojantys asmenys informuoja tik apie gaudyklių tikrinimo laiką.

Pagal Žuvininkystės įstatymo nuostatas, specialiosios žvejybos leidimai, reikalingi žvejoti privačiuose vidaus vandenų telkiniuose arba telkiniuose, naudojamuose kaip žvejybos plotai, išduodami tik gavus šių vandens telkinių savininkų arba žvejybos ploto naudotojų rašytinį sutikimą.

Be rašytinio sutikimo specialiosios žvejybos leidimai gali būti išduodami tik ypatingos ekologinės situacijos atvejais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)