Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo, kad viešoji įstaiga „CPO LT“ taptų pagrindine ir didžiausią dalį pirkimų perimančia centrine perkančiąja organizacija, jai patikint pirkimų poreikio valdymą.

„CPO LT“ būtų atsakinga už biuro ir veiklos aptarnavimo ir valdymo, sveikatos srities, IT ir dalį kitų pirkimų. Turto valdymo ir ūkio departamentas prie VRM – už transporto ir susijusius pirkimus. Turto bankas – už viešųjų pastatų statybos ir remonto darbų pirkimus. Krašto apsaugos srities pirkimus siūloma palikti Gynybos resursų agentūrai prie KAM.

Pasak ministerijos, tarptautinių ir supaprastintų viešųjų pirkimų metinė vertės dalis sudaro 84 proc. įstaigų pirkimų vertės. Savo ruožtu mažos vertės pirkimus racionaliau vykdyti pačioms perkančiosioms organizacijoms.

Viešųjų pirkimų funkcijos būtų centralizuojamos palaipsniui nuo 2020 metų pradžios iki 2023 metų pabaigos. Tam „CPO LT“ papildomai būtų skiriama 160 etatų, Turto valdymo ir ūkio departamentui – 28 etatai, Turto bankui – 37 etatai.

Ministerijos skaičiavimu, įgyvendinus tokį modelį, būtų sutaupyta žmogiškųjų ir administracinių išteklių: vietoj 15 mln. eurų pakaktų 9,2 mln. eurų, o vietoj 594 specialistų – 225.

Bendrovės „Civitta“ skaičiavimais, centralizavimas leis sutaupyti 200-300 mln. eurų per metus dėl profesionalumo ir 6,5 mln. eurų – dėl procedūrų centralizavimo ir standartizavimo.

„CPO LT“ įsteigta 2012 metų pabaigoje, siekiant centralizuoti biudžetinių įstaigų viešuosius pirkimus, tačiau prievolę pirkti prekes ar paslaugas per ją įstaigos dažniausiai apeidavo. Be to, steigiant „CPO LT“ teigta, kad ji mažins korupciją ir pagreitins viešuosius pirkimus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)