Finansų ministras Vilius Šapoka teigia, kad iniciatyva susijusi su siekiu mažinti šešėlinę ekonomiką – dalis pardavėjų kartais „pamiršta“ sumokėti mokestį valstybei.

„Atvirkštinio PVM mechanizmo taikymas yra efektyvus būdas kovoje su šešėliu. Jis taikomas išimtiniais atvejais. Tam, kad Lietuva turėtų tokią galimybę, kreipėmės į Europos Komisiją. Gavę jos pritarimą šį principą įtvirtinsime jau teisės aktuose. Tai skirta sumažinti piktnaudžiavimo atvejų“, – BNS sakė V. Šapoka.

„Tai neturėtų turėti poveikio skaidriai veikiančių verslų prekių kainoms“, – pridūrė ministras.

Siūloma, kad pakeitimai įsigaliotų rugpjūčio 1 dieną, kad verslas ir mokesčių administratorius tinkamai jiems pasiruoštų, ir galiotų iki 2022 metų vasario 28 dienos – standiesiems diskams, – o iki 2022 metų birželio 30 dienos – mobiliesiems telefonams, planšetėms ir nešiojamiesiems kompiuteriams.

Europos Sąjungos (ES) narėms tokia galimybė suteikta ES direktyvoje.

„Sutinkamai su Europos Sąjungos teise, tie mechanizmai yra laikini. Kiekvieną kartą, pasibaigus laikotarpiui, būtina kreiptis dėl peržiūros – ar dar tikslinga taikyti, ar ne“, – paaiškino V. Šapoka.

Šiuo metu minėtoms prekėms taikoma bendra tvarka – prievolė apskaičiuoti ir sumokėti į valstybės biudžetą PVM už prekes tenka prekių pardavėjui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)