Finansų ministerijos skaičiavimu, dėl šio pakeitimo 1 tūkst. Lt atlyginimą gaunančio gyventojo grynosios pajamos padidėtų 21 Lt. Šiam pakeitimui įgyvendinti iš valstybės biudžeto reikės papildomų 150 mln. Lt.

“Iki 3,5 tūkst. Lt uždirbančių Lietuvoje dirbančiųjų sudaro jau per 90 proc.”, - po pasitarimo komentavo socialdemokratas. Pasak jo, didinant NPD pavyks sumažinti mokestinę naštą nedideles pajamas gaunantiems asmenims.

Atsakydamas į koalicijos partnerių išsakytus norus dėl didesnio NPD pakėlimo, A. Butkevičius teigė: „Aš irgi norėčiau, kad būtų galima įgyvendinti progresinių mokesčių sistemą Lietuvoje, bet esant dirbančiųjų skaičiui 1,255 mln. ir žinant, kad atlyginimas yra iki 3,5 tūkst. Lt mokamas 1,12 mln. žmonių, tai pagal jokią matematinę logiką šiandien negalima pritaikyti sistemos“. Pasak premjero, didesnio progresyvumo mokesčių sistemoje bus galima siekti tik sulaukus spartesnio ekonomikos augimo ir gyventojams gaunant didesnes pajamas.

Norima papildomai skatinti auginti vaikus – siūloma nustatyti 200 Lt papildomą NPD už pirmą vaiką (šiuo metu – 100 Lt). Pritarus šiam pakeitimui, ministerijos skaičiavimu, šeimos grynosios pajamos padidėtų 15 Lt.

Tikimasi kitiems metams pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM tarifo šildymui ir karštam vandeniui galiojimą bei neribotam laikui 5 proc. tarifą kompensuojamiesiems vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms.

Palaiko palūkanų apmokestinimą

Taip pat ministras pirmininkas teigė, kad mokesčių pakeitimais bus bandoma „panaikinti įstatymų spragas“ - apmokestinant pajamas iš kapitalo.

„Čia reikia pripažinti tikrai buvo paliktos didelės spragos, kai buvo dalis pinigų tiek juridinių, tiek fizinių asmenų skolinami vieni kitiems“, - sakė premjeras.

Kartu planuojama apmokestinti ir pajamas iš indėlių (palūkanas), jei jos viršija daugiau nei 10 tūkst. Lt per metus. Šioms pajamoms bus taikomas 15 proc. tarifas.

Pakeitimuose taip pat numatyta pratęsti pelno mokesčio lengvatą dar penkeriems metams investicijoms į naujas technologijas ir inovacijas.Šiuo metu lengvata leidžia įmonėms susimažinti apmokestinamąjį pelną iki 50 proc. 2009-2013 m. patirtomis išlaidomis.

Brangtų rūkalai ir alkoholis

Siūloma pritarti, kad visam paskirstytajam pelnui, įskaitant dividendus, būtų taikomas 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifas. Šiuo metu dividendams taikomas 20 proc. GMP tarifas.

Kartu numatyta didinti akcizo tarifą alui, spirituotam vynui ir kitiems produktams.

Vykdant įsipareigojimus Europos Sąjungai, kitąmet siūloma didinti rūkalų akcizą. Cigarečių akcizo specifinį elementą padidinus iki 157 Lt/1000 cigarečių, pakelis rūkalų pabrangtų apie 0,30 Lt, cigarų ir cigarilių akcizą pakėlus iki 93 Lt/kg, pigiausių cigarilių pakelis pabrangtų apie 0,21 Lt.

Jei bus priimti Vyriausybės siūlomi akcizų tarifų pakeitimai, alus galėtų pabrangti apie 0,3 Lt, vynas – apie 0,16 Lt.

Dėl pakeitimų pirmadienio popietę dar bus tariamasi tarp koalicijos partnerių. Jiems suradus bendrą sutarimą, mokesčių pertvarka turėtų būti galutinai patvirtinta Vyriausybės posėdyje šį trečiadienį.

Mokesčių įstatymų pakeitimų paketą Vyriausybė ketina Seimui pateikti šią savaitę.

DELFI primena, kad premjero A. Butkevičiaus sudaryta mokesčių darbo grupė, kuri pateikė pasiūlymus dėl mokesčių pakeitimų, savo veiklą pristabdė po pirmojo etapo gegužės mėnesį, kai jų pasiūlymai sulaukė griežtos kai kurių koalicijos partnerių kritikos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)