Laiške Delfi Martynas rašė, jog rusiškus maisto papildus importuojasi Panevėžyje įsikūrusi įmonė „Baltkos“.

„Planuoju išsiaiškinti iki galo kam reikalingos sankcijos Rusijai, jei negalime susireguliuoti tokių dalykų“, – stebėjosi jis.

„Rusiškų papildų maldauja“

Šios įmonės svetainėje išties skelbiama, kad ji tiesiogiai bendradarbiauja su įvairių šalių tiekėjais, tarp jų ir Rusijos. Pateikiamas ir gamintojų, su kuriais dirbama, sąrašas – šių pavadinimai rusiški, paspaudus ant jų nukreipiama į tinklalapis rusų kalba.

Įdomu, kad vos įėjus į tinklalapį pasitinka užrašai rusų kalba.

„Baltkos“ bendruoju telefonu atsiliepęs vyras, kuris prisistatė kaip įmonės vadovas, teigė, jog tiesiogiai iš Rusijos maisto papildų įmonė neimportuoja. Pasak jo, rusiški gaminiai įsivežami iš Estijos bei Latvijos ir bendrame įmonės asortimente sudaro tik 5 proc.

„Prieš karą daugiau įsiveždavome, anksčiau rusiški papildai sudarė gal 30–50 procentų mūsų pasiūlos“, – teigė jis.

Įmonės „Baltkos puslapis“ / Ekrano nuotr.

Atkreipus dėmesį, jog įmonės svetainėje informuojama apie bendradarbiavimą su Rusiją, pašnekovas teigė, kad „puslapis nekeistas jau 5 metus“.

Į klausimą, ar nedidelę dalį likusių rusiškų produktų žmonės aktyviai perka, jis nedaugžodžiavo.

„Ne tai, kad perka, bet maldauja lietuviai“, – sakė jis.

Kokie tai produktai, įmonės vadovas nebuvo linkęs atskleisti.

„Gal čia jau ir per daug pasakiau“, – nurodė jis.

Tiesa, po pokalbio su Delfi žurnaliste įmonės tinklalapis tapo nepasiekiamas.

Galima prekiauti, jei yra notifikuoti

Prekybą maisto papildais prižiūrinti Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) komentare Delfi sakė, kad visi Lietuvos rinkai tiekiami maisto papildai privalo būti notifikuojami, t. y. apie juos teisės aktų nustatyta tvarka turi būti pranešta tarnybai ir jie yra įtraukiami į notifikuotų Maisto papildų sąrašą.

Pasak tarnybos, Notifikuotų maisto papildų sąraše yra „Baltkos“ vardu notifikuotų maisto papildų. Taip pat šį įmonė yra registruota kaip maisto tvarkymo subjektas Lietuvoje ir yra įtraukta į VMVT kontroliuojamą Maisto tvarkymo subjektų sąrašą.

„Maisto papildai, importuojami iš trečiųjų šalių (įskaitant ir iš Rusijos), notifikavimo procedūros metu yra vertinami itin atidžiai – kartu su pranešimu apie Lietuvos rinkai tiekiamus maisto papildus privaloma pateikti ne tik maisto papildo ženklinimo etiketės pavyzdį lietuvių kalba, bet ir maisto papildo atlikto laboratorinio tyrimo protokolą, kuriame nurodytas šio tyrimo metodas ir kuriuo patvirtinama, kad maisto papildo sudėtyje esančių maistinių ar kitų medžiagų, turinčių mitybinį ar fiziologinį poveikį, kiekis atitinka etiketėje deklaruojamą kiekį iki maisto papildo minimalaus tinkamumo vartoti termino pabaigos“, – komentare sakė tarnyba.

Taip pat, jos teigimu, įmonė, kuri kreipiasi dėl notifikavimo, turi pateikti maisto papildo gamintojo išduodamą dokumentą, kuriame nurodytos maisto papildo sudedamosios dalys ir jų paskirtis, maistinių ar kitų medžiagų, turinčių mitybinį ar fiziologinį poveikį ir nurodytų maisto papildo ženklinimo etiketėje, kiekiai ir kuriuo patvirtinama, kad maisto papildas skirtas žmonėms ir atitinka ES ar Lietuvos teisės aktų nustatytus maisto saugos, sudėties ir kokybės reikalavimus.

„Notifikavimo procedūros metu yra vertinama ir iš trečiųjų šalių importuojamų maisto papildų ženklinime pateikiama informacija. Ji taip pat turi atitikti bendruosius ir specialiuosius maistui nustatytus ženklinimo reikalavimus. Tik atitinkantys teisės aktuose nustatytus saugos, kokybės, sudėties ir ženklinimo reikalavimus iš trečiųjų šalių importuojami maisto papildai yra įtraukiami į notifikuotų Maisto papildų sąrašą ir gali būti tiekiami Lietuvos rinkai“, – sakė tarnyba.

Svarbu tai, kad maisto papildais galima prekiauti maisto prekių parduotuvėse, specializuotose parduotuvėse, vaistinėse, kioskuose, internetinėse parduotuvėse, turgavietėse ir pan. Tai gali daryti tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys, jei yra registravęsi VMVT ir turi suteiktą atpažinimo numerį

„Kadangi maisto papildais prekiaujama įvairiose prekybos vietose, VMVT rekomenduoja vartotojams prieš įsigyjant maisto papildų patikrinti, ar jie yra notifikuoti. Jei pasirinktų maisto papildų Maisto papildų sąraše vartotojai neranda, vadinasi apie jų teikimą Lietuvos Respublikos rinkai nebuvo pranešta ir jie nėra įvertinti specialistų“, – atkreipė dėmesį tarnyba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)