„2013 metai buvo, kaip jau įprasta Lietuvoje, įdomūs“, - konstatavo Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Jis priminė, jog pernai didžiausias Suomijos bankas „Pohjola Bank plc“ atidarė filialą Lietuvoje.

„Buvo ir nevisiškai malonių įvykių, kaip Ūkio banko problemos, bet jos išsisprendė, - vardijo V. Vasiliauskas. - „UniCredit“ iš principo išėjo iš Baltijos šalių, nors Latvijoje jis dar yra likęs, aš manau, kad tai buvo principinis išėjimas iš šio regiono.“

2013-ieji Lietuvos bankiniam sektoriui buvo pelningi, nors krizės metų patirtų nuostolių bankams dar nepavyko kompensuoti.

Anot V. Vasiliausko, nors per pastaruosius trejus metus šis sektorius uždirbo 2,7 mlrd. Lt pelno, per sunkmečio 2009-2010 metus buvo patirta 3,9 mlrd. Lt nuostolių.

Kalbėdamas apie Lietuvoje veikiančių komercinių bankų turtą, Lietuvos banko valdybos pirmininkas dėstė, kad didžiausią bankų turtą sudaro paskolų portfelis, kuris, anot V. Vasiliausko, pernai švelniai augo.

Paskolų portfelis per metus paaugo 0,4 proc., iki 51 mlrd. Lt. Skaičiuojama, kad per metus bankų sektoriaus valdomas turtas padidėjo 2,3 mlrd. Lt arba 3 proc. ir sudarė 77,6 mlrd. Lt.

2013-ieji – rekordų metai

Lietuvos bankas pastebi, kad pernai pirmą kartą nuo sunkmečio – 2008 m. - užfiksuotas metinis būsto paskolų portfelio augimas. Per metus būsto paskolos padidėjo 128,7 mln. Lt ir 2013 m. pabaigoje sudarė 19,4 mlrd. Lt.

„Praėjusių metų pabaigą žymi indėlių rekordas, kurį daugiausiai lėmė reikšmingai išaugusi privačių asmenų indėlių suma. Dauguma kitų bankų sektoriaus veiklos rodiklių pernai nuosaikiai gerėjo arba buvo panašaus lygio, išskyrus toliau mažėjusias palūkanų pajamas”, - apibendrino V. Vasiliauskas.

Jis vardijo, jog indėlių augimui įtakos turėjo atsigaunanti šalies ekonomika, gerėjanti žmonių finansinė padėtis, ir rekordinė – 4,9 mlrd. Lt – privačių asmenų piniginių perlaidų suma iš užsienio.

2014 m. pradžioje indėliai Lietuvos bankuose sudarė 47,6 mlrd. Lt, tačiau bankams nedidinant indėlių palūkanų, gyventojai buvo linkę pinigus laikyti einamosiose sąskaitose.

Indėlių suma tokiose sąskaitose pastaraisiais metais reikšmingai išaugo ir jų dalis jau viršija 60 proc. visų indėlių.

Pernai bankai skaičiavo pelną

2013 m. bankai ir užsienio bankų filialai Lietuvoje uždirbo 785,5 mln. Lt pelno, tai 70,3 mln. Lt arba beveik dešimtadaliu daugiau nei 2012 m.

Visgi, Lietuvos bankas skaičiuoja, kad eliminavus vienkartinius veiksnius, pelno augimas sudaro 1,6 proc.

Pernai pelningai dirbo po 6 bankus ir užsienio banko filialus, nuostolių patyrė vienas bankas ir du užsienio bankų filialai.

Anot V. Vasiliausko, šiais metais bankams didžiausiu iššūkiu išlieka euro įvedimas.

Prognozės - šviesios

Lietuvos bankas prognozuoja, kad šiemet paskolų portfelis toliau augs: namų ūkiams 2 proc., o verslui – 3 proc.

Numatoma, kad indėlių portfelis taip pat augs.

„Nuo šių metų lapkričio 4 dienos įsigalioja bendras priežiūros mechanizmas, kuris reiškia, kad didžiausių šalyje bankų priežiūrą perima Europos centrinis bankas, šiuo atveju mes kalbame apie tris didžiausius bankus, tai būtų SEB, “Swedbank” ir DNB“, - konstatavo V. Vasiliauskas.

Šių metų pradžioje SEB bankas užėmė 30 proc. bankų sektoriaus, „Swedbank“ - 25 proc., DNB – 16 proc., “Nordea Bank Finland Plc” Lietuvos filialas – 12 proc., Šiaulių bankas – 7 proc., Danske Bank A/S Lietuvos filialas – 6 proc., kiti bankai ir filialai – 4 proc.

Visi bankai vykdė nustatytus veiklos riziką ribojančius normatyvus: bankų sistemos kapitalo pakankamumas sudarė 17,6 proc. ir buvo beveik 2 proc. punktais didesnis nei prieš metus.
Likvidumo rodiklis sausio 1 d. sudarė 41,2 proc. ir buvo daugiau nei 10 proc. punktų didesnis nei reikalaujama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)