Tuo tarpu Vokietijos centrinis bankas mano, kad Graikijai prireiks papildomų paskolų iš Europos partnerių iki kitų metų pradžios, sekmadienį apie tai rašė savaitraštis "Der Spiegel", remdamasis dokumentu iš Vokietijos centrinio banko.

Vokietijos finansų ministerija teigė nežinanti apie jokį dokumentą, kuriame būtų teigiama, kad "Europos vyriausybės greičiausiai suderins naują paramos programą Graikijai" ir kad dabartinė paramos programa kelia "itin didelę riziką".

„Naujausia kreditorių "trejeto" ataskaita rodo, kad Graikija savo reformas vykdo vis sėkmingiau. Kaip žinote, dabartinė programa galioja iki 2014 metų, todėl dabar sunku kalbėti apie tai, kas bus 2014-aisiais", - sakė ministerijos atstovas Martinas Kotthausas.

Kaip rašė "Der Spiegel', centrinis bankas kritikuoja, kad liepą kreditorių "trejetas" - Europos centrinis bankas, Europos Komisija ir Tarptautinis valiutos fondas - pritarė eilinės 5,8 mlrd. eurų paramos Graikijai skyrimui, pavadindamas šį pritarimą "politiškai motyvuotu".

Tai vyksta Vokietijos kanclerei Angelai Merkel ypač svarbiu momentu - besirengiant rugsėjį vyksiantiems parlamento rinkimams. A. Merkel ir finansų ministras Wolfgangas Schaeuble ne kartą skelbė, esą Graikijos ekonomika gelbėjama pagal numatytą planą, ir paneigė pranešimus apie papildomos paramos galimybę ar skolos sumažinimą.

Opozicinės partijos, ypač socialdemokratai, kaltina A. Merkel, esą ji slepianti nuo Vokietijos mokesčių mokėtojų, kad jiems ir vėl gali tekti finansuoti euro zonos paramos programas.

Tuo tarpu Vokietijos ekonomikos ministras Philippas Roesleris teigia, kad Graikija eina absoliučiai teisinga kryptimi: "Norėčiau pamatyti, kas vyktų Vokietijoje, jeigu būtume turėję įvykdyti tiek daug reformų". Ministras įsitikinęs, kad šiuo metu papildoma parama Graikijai nėra būtina.

Nauji duomenys rodo, kad Graikijos ekonomika antrąjį metų ketvirtį, palyginus su analogišku laikotarpiu prieš metus, susitraukė 4,6 proc. Šis rodiklis geresnis nei prognozuota ir kai kurie ekonomistai dabar tikisi, kad recesija šalyje ketvirtąjį ketvirtį sulėtės.