Jo teigimu, vieną iš rimčiausių pastabų, dėl kurios vyksta ginčai, įregistravo parlamentaras Julius Veselka. Joje kalbama apie dujų kainų reguliavimą.

Tuo tarpu Lietuva gavo paskutinį Europos Komisijos įspėjimą dėl to, kad vis neliberalizuojama gamtinių dujų rinka. Komisija grasina skųsti Lietuvą Europos Teisingumo Teismui, praneša LTV naujienų tarnyba.

Vyriausybė teikia projektą, kuriame kainos vartotojams neturėtų būti reguliuojamos. "Pagal turimą informaciją, Lietuvai dujų kainos 2007 metų pradžioje yra mažesnės už europines, todėl įvedus reguliavimą dujų tiekėjas tas kainas gali ir padidinti", - aiškino ministras.

Vis dėlto priešingu atveju, jei Seimas nutartų gamtinių dujų kainas tiekėjams reguliuoti, Vyriausybė turės parengti metodikas, pagal kokius kriterijus ir principus tai daryti. "Klausimas tik - nuo kada tai bus, nes yra sudarytos metinės dujų tiekėjų ir vartotojų sutartys. Jei jose yra aptartos kainos, tai net priėmus tam tikras metodikas bus labai sunku koreguoti tarpusavio santykius. Reguliavimo mechanizmą galbūt bus galima įvesti, kai pasibaigs tos sutartys - kitam laikotarpiui", - teigė V. Navickas.

Tačiau jis tikisi, jog Seimas įsiklausys į Vyriausybės siūlymą ir atsižvelgs į tai, kad dujų kainos būtų palankesnės galutiniam vartotojui.

Praėjusių metų gruodį "Lietuvos dujų" antkainis importuojamoms dujoms buvo 14,4 proc., o "Dujotekanos" - 18 procentų.

Seimo pirmininkas V. Muntianas taip pat teigė tikįs, kad Gamtinių dujų įstatymas bus priimtas pratęstoje rudens sesijoje, nes Vyriausybės pozicija yra argumentuota.

Premjeras Gediminas Kirkilas po Vyriausybės posėdžio irgi sakė manąs, kad Gamtinių dujų įstatymas bus priimtas jau ketvirtadienį.

"Mes savo pozicijos nekeičiame, o visi pasiūlymai dėl vadinamojo reguliavimo yra populistiniai. Vyriausybė laikosi pozicijos, kuri yra naudinga Lietuvai", - sakė premjeras. Jis priminė, kad šiemet gamtinės dujos gyventojams nebuvo pabrangintos, o tai labai svarbus pasiekimas - to kaina siekia apie 60 mln. litų.

Įstatymo priėmimas, anot jo, užtruko dėl Vyriausybės kaitos bei dėl to, kad ankstesnėje Vyriausybėje nebuvo koalicijos sutarimo. Dabar Vyriausybės siūlymą turėtų palaikyti ir konservatoriai.

Įstatymo svarstyme prieš pertrauką Seimo Ekonomikos komitetas siūlė, kad dujų kainos būtų reguliuojamos visiems vartotojams. Tai viena svarbiausių įstatymo pataisų, dėl kurios vyko pagrindiniai ginčai.

Vartotojams Lietuvoje iš Rusijos koncerno "Gazprom" perkamas dujas parduoda dvi įmonės - "Lietuvos dujos" bei "Dujotekana". Pagal "Lietuvos dujų" pardavimo sutartį, bendrovė Lietuvoje dujų negali parduoti su didesniu nei 15 proc. antkainiu. Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, 2004 m. "Dujotekanos" antkainis laisviesiems vartotojams, neįskaičiavus Kauno termofikacijos elektrinės, siekė 32 proc., 2005 m. - 20 proc., šiemet - 17 procentų.

"Gazprom" atstovai prašo nereguliuoti dujų kainų. "Lietuvos dujoms" pavyko susitarti su Rusijos koncernu iki šių metų liepos nedidinti dujų kainų buitiniams vartotojams - daugiau nei 530 tūkst. gyventojų.

"Lietuvos dujų" vadovas Viktoras Valentukevičius neatmeta galimybės, kad dujos gyventojams nebrangs ir antrąjį 2007 metų pusmetį. "Tai priklausys nuo reguliavimo aplinkos", - sakė jis, turėdamas omenyje būsimą Gamtinių dujų įstatymą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją