Apie tai savo svetainėje praneša centrinė Rusijos finansų institucija. Susitikimų metu buvo kalbama apie tarptautinių mokėjimo sistemų veiklos Rusijoje sąlygas ir perspektyvas, tiesa, derybų detalės oficialiame pareiškime nenurodomos.

Kiek anksčiau žiniasklaida paskelbė, kad ketvirtadienį Rusijos finansų ministerija pirmą kartą tarsis su "Visa" ir "MasterCard" dėl pakitusios šių veiklos šalyje.

"Norime su jais pabendrauti ir suprasti, ką bendrovės turėjo omenyje, kokių iškilo klausimų - tik tuomet imsimės kokių konkrečių pokyčių", - kalbėjo finansų ministro pavaduotojas Aleksejus Moisejevas. Anot jo, tai pirmosios derybos po to, kai "Visa" paskelbė pasitraukianti iš Rusijos rinkos.

Penktadienį su sistemų operatorėmis kalbėsis pats finansų ministras Antonas Siluanovas - susitikimo metu Rusija sieks derėtis dėl užsienio įmonių veiklos pokyčių, kurie nepakenktų paprastiems vartotojams.

"Sieksime, kad ir "Visa", ir "MasterCard" toliau veiktų mūsų šalyje. Manau, kad to nori ir pačios įmonės. Norime susitikti ir kalbėtis, kaip reikėtų judėti toliau dabar susidariusiomis sąlygomis. Esu tikras, kad rasime protingą sprendimą, kompromisą, ir tarptautinių mokėjimo sistemų veikla tęsis", - sakė A. Siluanovas.

Įkurs antrinę savo įmonę

Tarptautinių mokėjimo sistemų operatorės "Visa" ir "MasterCard" per ateinančius pusantrų metų ketina Rusijoje įsteigti atskirą joms priklausančią operatorę. Tokią informaciją po susitikimo su bendrovių atstovais pateikė Rusijos finansų ministras A. Siluanovas ir nurodė, kad abi įmonės šalies valdžios paprašė per ateinančius pusę metų joms sudaryti sąlygas, kuriomis operatorių planai būtų sėkmingai suderinti su rusiškomis mokėjimo sistemomis. Apie tai praneša "RIA Novosti".

Abi įmonės norėtų savo veiklą Rusijoje tęsti, teigia ministras, nors šalyje veikiantys įstatymai joms ir nėra palankūs, - užsienio bendrovės savo padalinių šalyje turėti negali, todėl užsienio bankai yra priversti atidaryti savo antrines bendroves. Tiesa, tokios įmonės veiklą papildomai prižiūri Rusijos centrinis bankas.

Kiek anksčiau buvo pranešta, kad iš Rusijos pasitraukus abiem tarptautinėms operatorėms jų nuostoliai siektų mažiau, nei susidarytų joms siekiant tęsti darbą naujomis sąlygomis. Pavyzdžiui, "MasterCard", nusprendusi išlaikyti savo verslą, gali prarasti 1,9 mlrd. JAV dolerių. Tuo tarpu jai nusprendus savo veiklą Rusijoje nutraukti, išlaidos sudarytų maždaug 350-470 mln. JAV dolerių.

Specialus įstatymas dėl nacionalinės mokėjimo sistemos buvo Rusijoje pasirašytas po to, kai užsieninės mokėjimo sistemos operatorės pradėjo blokuoti korteles tiems bankams, prieš kuriuos Vakarai ėmėsi sankcijų. Rusija suprato, kad "Visa" ir "MasterCard" per stipriai veikia taikomi apribojimai, todėl pradėjo ieškoti būdų sankcijas apeiti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)