Pastaraisiais metais sostinėje atsidarė keli nauji prabangūs viešbučiai, tai – „Hilton Garden Inn“ prie Lukiškių aikštės, „Courtyard by Marriott“ Žalgirio stadiono vietoje.

Kaip „Delfi“ informavo „Vičiūnų grupės“ komunikacijos vadovas Mindaugas Snicorius, Visvaldo Matijošaičio, Liudo Skieraus ir Birutės Adriuškaitės valdoma įmonė neatsisako planų prie Energetikos ir technikos muziejaus statyti „DoubleTree by Hilton“.

„Statybos tęsiasi toliau, planų nekeičiame“, – sakė jis.

Anksčiau skelbta, kad į 174 kambarių projektą ketinama investuoti per 30 mln. eurų. Viešbutis turėtų atsidaryti šiemet.

Birželį jau atsidaro

Praėjusiais metais pirmąjį „Hilton“ viešbutį Lietuvoje atidarė Violetos, Roberto ir Domo Dargių įmonės „Eika“ valdoma „City centre hotel“.

Viešbučio generalinis direktorius Tadas Evaltas sakė, kad duris užvėrė kovo 20 dieną ir nuo tada veiklos nevykdo ir jokių pajamų negeneruoja.

„Jau šiandien su džiaugsmu galime pranešti, kad birželio 5 dieną vėl plačiai atversime duris savo svečiams. Žinoma, šį kartą atsinaujinę veiklos standartais bei procedūromis, kurios atitinka aukščiausius pasaulinės viešbučių grandinės „Hilton“ saugumo programos „Hilton CleanStay“ reikalavimus. Ši programa apjungia priemones, procesus bei mokymų programas“, – sakė jis.

T. Evaltas pasakojo, kad viešbučiui laikinai užvėrus duris, didžioji darbuotojų dalis buvo išleisti į prastovas, o vadovai į dalines prastovas.

„Viešbučio vidiniai procesai ir toliau tęsėsi, administracija rūpinosi naujomis užklausomis, sprendė esamų užsakymų klausimus, rūpinosi pastato priežiūra bei naujų saugumo standartų įdiegimu“, – sakė jis.

„Hilton Garden Inn“ vadovas priminė, kad viešbutis turi 300 kvadratinių metrų multifunkcinę konferencijų erdvę, kurios užimtumas prieš karantiną buvo labai didelis.

„Be to viešbučio viršutiniame aukšte turime 200 kv. m atvirą panoraminę terasą, kurią renginių organizatoriams siūlysime kaip alternatyvią erdvę renginiams esamų ribojimų kontekste“, – sakė jis.

"Hilton Garden Inn" atidarymas

T. Evaltas prognozavo, kad atsigavimas nebus lengvas ir spartus.

„Esame priklausomi nuo atidaromų sienų, karantino ribojimų švelninimo ne tik mūsų bet ir kitose mūsų tikslinėse rinkose. Keisis svečių srautai bei pobūdis, tenka peržiūrėti pardavimų strategijas, kainodarą bei komunikaciją.

Esame viena iš šalių, kuri pademonstravo išskirtinius rezultatus kovojant su viruso plitimu. Tikiu, kad keliautojai į tai atkreips dėmesį rinkdamiesi šių metų atostogų kryptį, nes saugumas išliks prioritetu. Džiugu matyti pirmuosius atnaujinamus skrydžius, atveriamas kaimynines sienas. Artimiausiu metu pardavimai nukreipti į Lietuvos rinką bei svečius iš kaimyninių šalių.

Esame paruošę išskirtinių pasiūlymų šeimoms, poroms, bei miesto mylėtojams. Vilnius yra išskirtinis miestas savo istorija, kultūra, pramogomis bei aktyviu poilsiu. Tikiu, kad šiais metais galime išties tapti Europos centru“, – kalbėjo jis.

Viešbučio vadovas dar pridūrė, kad kaip niekad jaučia sektoriaus susitelkimą ir bendrą tikslą kuo greičiau atstatyti veiklą.

„Valstybės parama mūsų sektoriui būtina net ir karantinui pasibaigus. Jaučiame didelį supratimą bei palaikymą iš darbuotojų, valdytojų bei savininkų. Manau, bendromis pastangomis, įveiksime ir šį etapą“, – „Delfi“ sakė T. Evaltas.

Pajamų nulis, vien išlaidos

„Courtyard by Marriott“ valdančios Estijoje registruotos „Hanner Group“ savininkas Arvydas Avulis sakė, kad viešbutis vis dar uždarytas.

„Savaitgalį pabandėme atidaryti terasą, bet oro nėra, tai... Bet ketiname birželio pirmą savaitę atidaryti tą viešbutį. Rezervacijos įjungtos, šiek tiek svečių yra. Bet tų svečių nelabai yra iš kur atvažiuoti“, – sakė jis.

Pašnekovas pasakojo, kad anksčiau verslo konferencijos buvo labai geras verslas viešbučiams, bet dabar jų poreikis nukritęs iki minimumo.

„Kol karantinas yra, daugelis kompanijų tiesiog nedirba. Tą matome ir biuruose, kurie praktiškai tušti, – „Delfi“ sakė jis. – Kas čia darys sau mokymus ar konferenciją, jei į biurą bijo žmonės eiti. Ko jie neina į biurą? Jie bijo, tiesiog bijo.“

A. Avulis teigė, kad baimė bus sukausčiusi visuomenę tol, kol tęsis karantinas.

„Vėl liksime paskutiniai Europos Sąjungoje, kurie atšauks tą karantiną. Daugelis šalių jį laisvina ir visi nori normalaus gyvenimo. Veryga vienas žino, kas bus. Mes dabar priklausomi nuo vieno ar dviejų žmonių. Kaip jie pasakys, taip ir bus“, – svarstė jis.

„Hanner“ vadovas dar teigė, kad balandį viešbutis pajamų neturėjo, o išlaidos vis tiek siekė apie 45 tūkst. eurų.

„Minusas susidaro iš to, kad turi mokėti atlyginimus žmonėms, įvairius mokesčius už kompiuterinių programų naudojimą, rezervacijų sistemą, televiziją“, – sakė jis.

Kambarį parduoda už 100 eurų

Best Western“ viešbučius valdančios įmonės „Best Baltic Hotels” vadovas Rimas Varkulevičius sakė, kad pandemija tiesiog uždarė visą sektorių.

„Poveikį jaučiame jau nuo vasario, kai ėmė mažėti užsakymų, kai prasidėjo pirmieji ženklai Europoje. Mes taip pat turime daug užsakymų iš Azijos – Japonijos, Taivano. Medikų paskelbtos griežtos priemonės privedė prie to, kad sektorius buvo pilnai uždarytas“, – sakė jis.

R. Varkulevičius sakė, kad Lietuvoje yra apie 4 tūkst. viešbučių ir visi jie yra eksporto dalis.

„Pajamos prasidės, kai prasidės darbas. Esame paskelbę, kad dirbame, turime rezervacijų sistemas. Jau šiek tiek atsiranda svečių. Įvestas drąsus žingsnis dėl Baltijos valstybių atvėrimo.

Galite įsivaizduoti, kad viešbutis, kuris turi apie 100 kambarių, jei jame gyvena 4–5 ar net 10 svečių, kambario savikaina yra vidutiniškai 10 kartų didesnė negu kaina, už kurią galime parduoti. 4 žvaigždučių viešbutyje negali pardavinėti kambarių už 500 eurų. Turi būti apie 100 eurų. Vadinasi visos kitos sąnaudos veiklą verčia nuostolinga“, – kalbėjo jis.

R. Varkulevičius sakė, kad jau turi žinių apie kelias planuojamas konferencijas, tačiau jos vietinės reikšmės.

„Viena kita yra, bet vienas paukštis dar ne pavasaris“, – sakė jis.

Rimas Varkulevičius

Juridinių asmenų registro duomenimis, „Best Baltic Hotels” per įmones „Liuks“ ir „Mea familia“ valdo Zigmantas Dargevičius.

Savo ruožtu viešbučio „Holiday Inn“ atstovas Geertas Snaetas nurodė, kad viešbučių rinkos ateities prognozuoti neįmanoma.

„Manome, kad šiuo metu yra daug spėliojimo, bet nieko realistiško, ką galima būtų pasakyti“, – atsakė jis.

Statistikos departamento duomenimis, 2020 metų sausį apgyvendinta 1,2 proc. turistų mažiau, vasarį – 2,3 proc. daugiau, o kovą, dėl COVID-19 įvedus karantiną Lietuvoje, – 58,1 proc. mažiau, palyginti su 2019 metų atitinkamais mėnesiais.

Daugiausia turistų viešbučiai, svečių namai ir moteliai sulaukė iš Rusijos – 24,7 tūkst., arba 13,4 proc. visų apgyvendintų užsieniečių.

Turistų iš kaimyninių šalių (Baltarusijos, Latvijos, Lenkijos, Rusijos) apgyvendinta 77,2 tūkst., arba 41,8 proc. visų apgyvendintų užsieniečių. Turistų skaičius iš ES šalių, palyginti su 2019 metų pirmuoju ketvirčiu, sumažėjo 27,9 proc. ir sudarė 93,7 tūkst.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (200)