Naujame biotechnologijų meistelyje, kaip teigiama, veiks net 6 skirtingi kompleksai.

Kaip aiškinta, miestelis prilygs 10 futbolo aikščių dydžiui, o planuojamos investicijos siekia net 7 mlrd. Eur per dešimtmetį. Iš viso bus sukurta per 2000 naujų darbo vietų.

Į didžiausio Europoje biotechnologijų miesto kūrimą Lietuvoje investuoja įmonių grupė „Northway“.

Statybų pradžios renginyje ketvirtadienį „Northway Biotech“ valdybos pirmininkas prof. Vladas Algirdas Bumelis kalbėjo, kad 7 mlrd. Eur investicijos atkeliaus ne tik iš jų įmonių grupės, tačiau bus pasitelkiama daugiau investuotojų, skolinamasi iš bankų. Su kuo tiksliau vyksta derybos, jis neatskleidė.

Šiandien pirmojo centro – Genų terapijos – statybos jau yra prasidėjusios. Centre bus atliekami inovatyvūs genų terapijos moksliniai tyrimai ir komponentų gamyba.

Jis tikino, kad šio centro statybų pabaiga numatyta 2024 m., o veiklą centras turėtų pradėti jau 2025-aisiais.

Jis bus 8 tūkst. kv. m, o investicijos į jį konkrečiai sieks 50 mln. Eur, ten galės dirbti 100 darbuotojų.

Vėliau, kaip tikino, 2025–2030 m. bus statomi kiti suplanuoti statiniai.

Be Genų terapijos centro, biotechnologijų mieste iki 2030 m. duris atvers dar 5 kompleksai. Čia įsikurs Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros bei virusologijos centras, Gyvybės mokslų pramonės išmaniųjų paslaugų centras, Kamieninių ląstelių tyrimų ir 3D biospausdinimo centras, Didelės skalės žinduolinių procesų gamybos centras ir Didelės skalės mikrobinių procesų gamybos centras.

Paklaustas, ar pavyks rasti 2 tūkst. specialistų, vadovas pridūrė, kad tiki Lietuvos jaunimu ir bus bendradarbiaujama su šalies universitetais. Absoliuti dauguma šių darbo vietų bus aukštos kvalifikacijos – mokslininkų, biotechnologų, medicinos inžinierių ir kitų sričių.

Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen renginyje kalbėjo, kad turime visas galimybes atsidurti pajėgiausių viršūnėje ir biotechnologijos tam yra gera proga.

Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas taip pat sveikino su statybų pradžia.

„Vilniuje statoma daug gražių pastatų ir šis – vienas jų, bet svarbiau ne pastatas, o kas bus jame. O bus tai, kas leis Vilnių padaryti išskirtinį visame pasaulyje. Turėsime aukštų technologijų miestelį, kur bus daug naujų darbo vietų.

Turėsime intelektinę naudą, tai leis susigrąžinti mūsų jaunus moksleivius ir leisti jiems dirbti bei uždirbti. Be abejonės, tai vieta, kuri garsins Vilnių visame pasaulyje. Sveikinu su šia diena“, – teigė jis.

Prezidentas Gitanas Nausėda tikino, kad programos yra nieko vertos, jei jos nevirsta realiais darbais.

„Lietuva turi visus šansus tapti priešakine technologijų šalimi, ir jau šiandien matau, kad mes tokia tampame. Norėtųsi palinkėti, kad toliaregiškas žvilgsnis būtų atkreiptas ir į kitus Lietuvos regionus.

Suprantu, kad dviejų tūkstančių darbuotojų mažesniame mieste nerasite, bet tam tikri padaliniai ar grandinės galėtų būti ir mūsų šalies regionuose“, – teigė jis.

Redakcija primena, kad įmonių grupė „Northway“ yra viena iš Lietuvos biotechnologijų rinkos lyderių.

Grupės biotechnologijų klasteryje veikia 7 įmonės: penkios iš jų – Lietuvoje, po vieną – Jungtinėje Karalystėje ir JAV. Pastaroje rinkoje „Northway“ yra didžiausia biotechnologijų investuotoja iš Baltijos regiono. Šiose įmonėse iš viso dirba daugiau kaip 200 specialistų.

Įmonės vykdo tarptautinių viešai listinguojamų Europos ir JAV akcijų biržose farmacijos kompanijų, biotechnologijų bendrovių užsakymus. Pagrindinės eksporto šalys yra Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Azijoje. Įmonių mokslininkai taip pat bendradarbiauja su garsiomis mokslo institucijos, vystydami biotechnologijų projektus ir inovacijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)