„Turėjome pasirūpinti statybų objekto išsaugojimu, teko iš naujo organizuoti viešųjų pirkimų procedūras, didėjo objekto užbaigimo darbų kaina, augo projekto valdymo išlaidos“, – trečiadienį išplatintame pranešime sakė Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

„Tačiau tai dar nėra viskas – dėl buvusios „Irdaivos“ ir partnerių aplaidaus veikimo, taip pat vėluoja Lazdynų baseino atidarymas, tad vertinama ir komercinė bei reputacinė žala“, – pridūrė jis.

Anot savivaldybės, pagal pradinę Lazdynų baseino rangos sutartį, kompleksas turėjo būti pastatytas už fiksuotą 25,9 mln. eurų sumą.

Už atliktus darbus buvusiems rangovams išmokėta 14,5 mln. eurų, todėl Lazdynų baseinas turėjo būti užbaigtas už likusius 11,4 mln. eurų.

Pagal naują rangos sutartį dėl darbų užbaigimo komplekse, naujam rangovui jau yra sumokėta apie 19,5 mln. eurų. Dar apie 500 tūkst. eurų išlaidų Vilniaus miesto savivaldybė ir jos įstaiga „Vilniaus vystymo kompanija“ patyrė laikotarpiu tarp pirmosios sutarties nutraukimo ir pakeičiančios sutarties sudarymo bei papildomiems projekto valdymo kaštams padengti.

„Pirminė sąmata Lazdynų baseino buvo 25,9 mln. eurų ir per du metus buvo padaryta 40 proc. darbų, išleista 14,5 mln. eurų. Tuomet bankrutavo pagrindinė penkių įmonių grupės įmonė „Irdaiva“, todėl statybos darbai iš esmės sustojo (...). Todėl visos statybos iš esmės pabrango 10 mln. eurų“, – trečiadienį žurnalistams sakė vicemeras.

Šiuo metu atliekami galutiniai atsiskaitymai su naujaisiais komplekso rangovais, taip pat Vilniaus miesto savivaldybė skaičiuoja negautas pajamas dėl to, kad baseinas nebuvo atidarytas laiku, tad ieškinyje nurodytas žalos dydis, pasak savivaldybės, tikėtina, ateityje didės.

Savivaldybė teigia ieškinyje atsakovais nurodžiusi visas įmones, kurios vykdė rangos sutartį – „Montuotojas“, „HSC BALTIC“, „AXIS POWER“, „Mitnija“.

Active Construction Management“ – buvusi „Iradaiva“ – ieškinyje nurodyta trečiuoju asmeniu, kadangi yra bankrutuojanti, o pagal teisės aktus bankrutuojančiai įmonei negalima kelti reikalavimų teisme.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra konstatavęs, kad ši įmonių grupė yra solidariai atsakinga už tai, kad rangos sutartis nebuvo vykdoma tinkamai, taip pat – kad Vilniaus miesto savivaldybė teisėtai vienašališkai nutraukė viešojo darbų pirkimo sutartį dėl to, kad anksčiau Lazdynų baseino rangos darbus vykdžiusios įmonės iš esmės pažeidė rangos sutartį.

„Teisminių procesų mes tikrai dar turėsime kelis, matyt, metus į priekį, kol visi nuostoliai bus atlyginti ir grąžinti savivaldybei“, – kalbėjo V. Benkunskas.

Sporto objektas su 50 metrų plaukimo takeliais, 1,2 tūkst. vietų žiūrovams, pirtimis ir treniruočių salėmis vietoje nugriauto sovietmečio baseino pradėtas statyti 2017-aisiais, tačiau jo užbaigimo terminas buvo atidėtas kelis kartus.

„Šiuo metu yra vykdomi baigiamieji apdailos darbai ir šią bei kitą savaitę objekte lankysis pridavimo komisija. Bus sprendžiamas klausimas dėl objekto tinkamumo pridavimo“, – teigė Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios ir privačios partnerystės skyriaus vedėja Agnė Šataitė.

Jos teigimu, po pridavimo veiklą pradės laikinai paskirtas operatorius – sostinės savivaldybės viešoji įstaiga „Active Vilnius“.

„Į objektą pradės važiuoti visa reikiama įranga, baldai ir mūsų toliau lauks atidarymo renginys“, – sakė ji.

Pasak V. Benkunsko, baseino atidarymas planuojamas vasarį.

Ieškinių įmonės negavo

„Mitnijos“ komentare žiniasklaidai teigia, kad nėra gavusi jokios informacijos apie pateiktą ieškinį, taip pat iki šiol nėra sulaukę jokios pretenzijos ar panašaus pobūdžio prašymo iš savivaldybės dėl tariamos žalos atlyginimo. Šiandieninį ieškinį bendrovė vertina, kaip priešrinkiminę kampaniją.

„Įdomu tai, kad šiandienos spaudos konferencijoje vėl buvo nutylėti esminiai Lazdynų baseino statybų istorijos faktai. Mūsų žiniomis, šiuo metu teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje dėl galimai nusikalstamų veikų, statant Lazdynų baseiną, kaltinamaisiais patraukti net keli savivaldybės atstovai iš Vilniaus vystymo kompanijos. Dar vienas tyrimas dėl Lazdynų baseino vyksta ikiteisminėje stadijoje.

Tegalime pasikartoti, kad esame sąžininga sandorio šalis, akivaizdžiai patyrusi žalą dėl galimai neteisėtų Vilniaus miesto savivaldybės ir UAB „Irdaiva“ atstovų veiksmų. Tačiau tam, kad apgintume savo teisėtus interesus, turime sulaukti visų teisminių procesų ir tyrimų pabaigos bei kaltinamųjų patraukimo baudžiamojon atsakomybėn.

Šiandien paskelbtą Vilniaus miesto savivaldybės ieškinį vertiname, kaip priešrinkiminės kampanijos dalį, kuria be reikalo bus apkrautas teismų darbas ir švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai teisinėms išlaidoms“, – komentuoja „Mitnija“.

Ieškinio negavę tvirtina ir „Montuotojas“.

„Nesame gavę ieškinio, tad komentarų dėl jo negalime pateikti. Tačiau, kaip ne sykį esame sakę, UAB „Montuotojas“, kuris tebuvo atsakingas už 5 proc. darbų Lazdynų baseine atlikimą ir jų nė nebuvo pradėjęs, nelaiko savęs atsakingu už bet kokią galimą žalą Vilniaus miesto savivaldybei.

Žala, mūsų nuomone, jei ir galėjo kilti, gali būti sąlygota pagrindinio baseino rangovo veiksmų ir kitų aplinkybių susijusių su proceso organizavimu ir valdymu“, – komentuoja „Montuotojas“ generalinis direktorius Nerijus Eidukevičius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją