Skelbiama, kad šachtų bus atsisakoma palaipsniui: pirmiausia prie namų bus pastatomos naujos pusiau požeminės atliekų aikštelės. Tuomet namas bus įspėjamas, kad maždaug po vieno mėnesio (arba ilgiau, jeigu reikia pasiruošti šachtų uždarymui) iš namo šachtos bus išimamas atliekų konteineris. Jeigu prie namo dar nėra pastatytos naujos aikštelės – šachtomis bus galima naudotis iki kol bus pastatyta aikštelė.

Teigiama, kad tokio sprendimo imamasi dėl nepageidaujamų kvapų ir netinkamų higieninių sąlygų. Be to, po šachtomis stovintys konteineriai nėra pritaikyti rūšiavimui

Vilniaus miesto savivaldybės vicemero Valdo Benkunsko teigimu, kol kas projektas sulaukia daug teigiamų atsiliepimų iš gyventojų.

„Kai kurių daugiabučių laiptinėse administratoriai jau paskelbė ketinimus atsisakyti šachtų. Jau sulaukėme pirmųjų atsiliepimų ir jie daugiausiai – teigiami. Tai nestebina, nes atliekų šachtos – nehigieniška sovietinių laikų atgyvena. Ilgainiui jas panaikinsime visame mieste, o šalia daugiabučių įrengsime modernius didelės talpos pusiau požeminius konteinerius“, – sakė V. Benkunskas.

Šachtų užsandarinimu pasirūpinti turės namo administratorius arba bendrija. Tiesa, gyventojai turės galimybę pasilikti atviras šachtas ir toliau mesti atliekas į jas.

Tačiau tokiu atveju gyventojai už atliekų išvežimą mokės dvigubai – už pusiau požeminių konteinerių išvalymą ir už šiukšlių išvežimą iš šachtos konteinerio. Be to, atvirų šachtų pasilikimas nusižengia šiuo metu galiojančioms higienos normoms.

Brangsta šiukšlių išvežimas

DELFI jau rašė, kad Vilniuje daugiabučių gyventojams šiukšlių išvežimas nuo sausio 1-osios brangsta 70 proc., nuosavų namų gyventojams – 60 procentų.

Kaip BNS anksčiau sakė Vilniaus miesto savivaldybės Atliekų tvarkymo poskyrio vedėjas Vytautas Budreika, gruodį savivaldybės taryboje baigus tvirtinti atliekų išvežimo tarifus, 60 kvadratinių metrų buto gyventojas kitąmet už šiukšles per mėnesį mokės 4,79 euro – dviem eurais daugiau nei šiemet.

Tuo metu 175 kvadratinių metrų ploto nuosavo namo gyventojai, planuojama, už šiukšles mokės 8,33 euro – 3 eurais daugiau nei iki šiol. 80 proc. didės įkainiai maitinimo įstaigoms, t. y. maždaug 260 kvadrainių metrų kavinė už atliekų išvežimą mokės 38,54 euro per mėnesį vietoj šiuo metu mokamo 21,39 euro.

V. Budreika BNS sakė, kad kainos iš esmės didėja dėl gruodį įsigaliojančių naujų savivaldybės sutarčių su atliekų vežėjais „Ecoservice“ ir „Ekonovus“. „Ecoservice“ ir „Ekonovus“ naujai paskelbtame konkurse pasiūlė didesnius, nei anksčiau, atliekų tvarkymo tarifus.

Tačiau bendrovė „Ekonovus“ nesutinka su tokiais V. Budreikos žodžiais. Jų atstovai aiškina, kad šiukšlių surinkimo ir išvežimo kaštai yra tik viena iš atliekų tvarkymo rinkliavos dedamųjų, sudaranti daugiausiai 15 proc. rinkliavos sumos. Tad, anot bendrovės, ši dalis negali būti esminiu faktoriumi, lemiančiu visos atliekų tvarkymo kainos didėjimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (167)