Svarbus žingsnis į priekį

Kaip teigia Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas, toks šilumos siurblys – didelis žingsnis tvarios ir efektyvios energetikos link.

„Visas pasaulis eina efektyvumo ir žalios energetikos link. Ši 8 milijonų investicija leis Vilniaus šilumos tinklams žengti žingsnį į priekį ir užtikrinti, kad iš biokuro gaminama šilumos energija būtų efektyviausiu būdu surenkama“, – teigė jis.

Šilumos tinklų vadovas sako, kad tokios inovacijos kelia sostinės prestižą, o naujai įrengtas siurblys ne tik sutaupys energijos, bet ir sumažins išmetamo CO2 kiekius.

„Jo įgyvendinimas leis atgauti 17 tūkstančių megavatvalandžių šilumos energijos. Mes sutaupysime, arba neleisime išeiti į orą, apie 4 tūkstančiams tonų CO2“, – tikino Gerimantas Bakanas.

Gerimantas Bakanas

Anot Vilniaus mero, absorbciniam šilumos siurbliui įrengti buvo investuoti 8 milijonai eurų. Planuojama, kad naujasis įrenginys šildys 28 daugiabučius.

„Aišku, kai mes turime 8,5 tūkstančio daugiabučių namų visame mieste, tai galbūt atrodo mažai, bet tai yra tiesiog geras pavyzdys, kaip mūsų energetikos įmonė nuolat investuoja į efektyvumą“, – dalijosi V. Benkunskas.

Meras primena, kad iki 2023-ųjų Vilnius planuoja atsisakyti šildymo dujomis.

„Vilnius yra tikrai išsikėlęs aukštą ir labai svarbią ambiciją – iki 30-tų metų pasiekti nulinę CO2 emisiją Vilniaus mieste, pirmiausia šilumos ūkio gamyboje ir viešojo transporto sistemoje“, – teigė jis.

Jau ruošiasi šildymo sezonui

Šilumos tinklų vadovas sako, kad, nors orai dar vasariški, jau ruošiamasi šildymo sezonui. Pasak jo, šildymo kaina šią žiemą nesikeis arba net mažės.

„Dabar, pagal situaciją rinkoje, kaina bus labai panaši, lyginant su praeitais metais, bet labai tikimės, kad mums pavyks padaryti geresnę kainą, negu buvo“, – teigė G. Bakanas.

Šildymas

Gyventojai teigia, kad, jei šildymas dar brangtų, kiltų sunkumų.

„Jeigu žmonės gyvena bute, tai labai brangu tada išeina“, – teigė gatvėje kalbinta moteris.

„Kad atpigs, tai mums visada gerai. Svarbu, kad šildymo nenutrauktų, kad jo nesumažintų“, – dalijosi kita pašnekovė.

Tiesa, moteris neslėpė, jog išgyventi nėra lengva.

„Maistas brangus, visos paslaugos brangios. Apie pabrangimą kalbų negali būti“, – teigė ji.

Galingiausio šilumos siurblio Baltijos šalyse statybos turėtų užtrukti apie metus. Planuojama, kad įrenginys pradės veikti nuo kitų metų šildymo sezono.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: