VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ vadovas Gintaras Varnas tvirtina, kad taromatų sistema, Lietuvoje veikiant jau septynerius metus, yra pasiteisinusi, o naujo tipo taromatas leis žmonėms sutaupyti laiko ir greičiau priduoti turimus butelius.

„Sistema labai ženkliai prisideda prie aplinkosaugos, pakuočių atliekų sutvarkymo. Per metus į rinką išleidžiama per 700 mln. buteliukų ir su užstato sistema, jau nuo pirmų metų sutvarkoma 90 proc. Iki užstato sistemos buvo sutvarkoma gėrimų buteliukų tik apie 30 proc., sistemos prisidėjimas prie aplinkosaugos yra apie 60 proc., arba 500 mln. buteliukų sutvarkoma papildomai kiekvienais metais“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė G. Varnas.

„Priduodant butelius dabar, imama iš maišelio po butelį ir dedama į taromatą, tai užima laiko. Šio taromato esminė inovacija, kad nereikia dėti buteliuko po vieną, į jį galima supilti visą maišą, pvz. 100 butelių, yra didelė anga ir taromas butelius patikrina, suskaičiuoja, 100 butelių suskaičiuojama per vieną minutę“, – pažymėjo jis.

G. Varnas tikino, kad jeigu tokio tipo taromatai pasiteisins, per šiuos ir artėjančius metus Lietuvoje jų planuojama pastatyti 10 vienetų. Anot jo, vienas toks taromatas kainuoja virš 200 tūkst. eurų.

„Čia yra pirmas taromatas. Šalyse, kur jau yra tokio tipo taromatai, jie labai pasiteisino, gyventojams patinka ir patogu, Skandinavijoje jau yra šimtai tokių taromatų ir netgi Estijoje yra vienas kitas pastatytas. Mes planuojame šiais ir kitais metais tokių taromatų, jeigu jie pasiteisins, pastatyti apie 10 vienetų. Jeigu bus poreikis, statysime daugiau“, – sakė „Užstato sistemos administratorius“ vadovas.

„Tokio taromato įrengimas kainuoja virš 200 tūkst. eurų, kartu su pastatu ir visa įranga“, – tikino jis.

Tuo tarpu „Rimi Lietuva“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė džiaugėsi, kad „Rimi“ yra pirmasis prekybos tinklas Lietuvoje, turėsiantis naujo tipo taromatą ir taip prisidėsiantis prie tvarumo ir žiedinė ekonomikos.

„Tvarumas ir žiedinė ekonomika yra prekybos tinklo „Rimi” yra viena iš strateginių krypčių ir mes tikrai džiaugiamės, kad „Rimi” parduotuvė yra pirmoji Lietuvoje, kuri turės naujo tipo taromatą. Aplinkinių rajonų gyventojai ar žmonės iš kažkur toliau, kurie mėgsta prikaupti taurą, galės atvykti į taros surinkimo vietą ir tai galės atlikti dar patogiau”, – akcentavo ji.

Grąžinamų užstato pakuočių rodikliai Lietuvoje yra vieni geriausių Europoje. Dabar surenkama 9 iš 10 į rinką išleistų plastiko ir metalinių pakuočių.