Netoli Ukmergės gatvės gyvenanti vilnietė Kristina portalui DELFI skundžiasi, kad kaip vos kelių mėnesių kūdikio mama ji jaučiasi nelaukiama dviejų aukštų prekybos centruose.

Moteris pasakojo nuolat susidurianti su nepatogumais, kai su savo mažyliu atkeliauja į Šeškinėje esančią parduotuvę „Maxima“.

„Paradoksas, bet kūdikiams skirtos prekės yra būtent antrame aukšte, kur veda laiptai, tačiau atvykus su vežimėliu ne taip lengva ten patekti“, – skundėsi moteris.

Vis dėlto Kristina pasakojo, kad kartą ji sulaukė pagalbos iš administracijos darbuotojų, kurie padėjo vežimėlį užsinešti į antrą aukštą. Nusileisti žemyn padėjo salės darbuotojas.

Atrodytų, kad lengviau vilnietei turėtų būti kitoje, netoli esančioje „Maxima“ parduotuvėje Ukmergės g., tačiau ir čia moteris nepasijaučia lengviau.

„Ten yra eskalatorius, bet laiptinis. Neįmanoma su vežimėliu užkilti. Kai klausiau darbuotojų, ką man daryti, pasiūlė palikti vežimėlį apačioje arba pasiimti vaiką ant rankų ir kilti į viršų. Tačiau su vaiku vienoje rankoje negaliu apsipirkti“, – skundėsi pašnekovė.

Prekybos tinklo „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė teigė, kad įrengiant parduotuvėse antrus aukštus stengiamasi juose išdėstyti rečiau perkamas prekes – buitinės chemijos prekės ar kitas nekasdienio vartojimo prekės.

„Visų pirma apgailestaujame, kad kai kurių parduotuvių prekybinio ploto išdėstymas mūsų klientams sukelia nepatogumų. Visada siekiame savo klientams pasiūlyti platų ir jų poreikius atitinkantį asortimentą, tad kartais dėl ribotų galimybių plėsti prekybinį plotą, įrengiame parduotuves per du aukštus. Planuodami asortimento išdėstymą parduotuvėse per du aukštus, visada stengiamės pirmo būtinumo prekes, tokias kaip maisto produktai ar kūdikių prekės palikti pirmame parduotuvės aukšte, kad klientai patogiai ir be didelių sunkumų galėtų apsipirkti. Antrame aukšte sudedamos rečiau perkamos – buitinės chemijos prekės ar kitos ne kasdienio vartojimo prekės“, – aiškino ji.

R. Saulytės teigimu, parduotuvių atnaujinimas – vienas pagrindinių tinklo tikslų. Pernai buvo atnaujinta „Maxima“ parduotuvė sostinėje, Žalgirio gatvėje, kur prekės išdėstytos taip pat per du aukštus.

„Po parduotuvės atnaujinimo klientams pasiūlėme patogesnį apsipirkimą naudojant erdvų liftą. Šiuo metu taip pat planuojame kitos parduotuvės per du aukštus atnaujinimo darbus“, – teigė pašnekovė.

Renata Saulytė
Šiuo metu „Maxima“ prekybos tinklui priklauso 231 parduotuvė, iš kurių maždaug 20 parduotuvių prekybinės salės išdėstytos per du aukštus.

„Didesnėse tinklo parduotuvėse, kurios yra išsidėsčiusios per du aukštus, į antrą aukštą klientai gali patekti naudodamiesi eskalatoriais arba liftais, tačiau mažose parduotuvėse, dėl erdvės stokos, neretai neturime techninių galimybių liftą ar eskalatorių įrengti, tad klientams tenka naudotis laiptais“, – komentavo R. Saulytė.

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė ryšiams su visuomene Rasa Žemaitė teigė, kad problema dėl judėjimo patogumo taip tikruose pastatuose su vežimėliais yra gana opi.

Pasak pašnekovės, šie klausimai aktualūs ne tik mažylius turintiems tėvams, bet ir negalios paliestiems asmenims, kurie judėti gali tik vežimėliuose.

Pasak R. Žemaitės, tokių erdvių, kur su vežimėliais judėti sunku, yra ir daugiau. Kaip pavyzdį R. Žemaitė paminėjo viešuosius tualetus, viešąsias įstaigas.

„Net yra savivaldybių, kur žmonės su vežimėliais patogiai judėti negali. Tai, kas aktualu neįgaliesiems, aktualu ir tėvams su mažais vaikais, nes vežimėlis tikrai yra pakankamai judėjimą apribojantis įrenginys“, – teigė ji.

R. Žemaitė prisipažino nuolat sulaukianti užklausų ar laiškų dėl mobilumo viešosiose vietose, tačiau, pasak jos, daugiau apie šią bėdą kol kas kalbama nei kažkas yra daroma.

Vis dėlto pašnekovė neneigia, kad progresas vyksta: naujai statomi pastatai pagal reikalavimus turi būti pritaikyti negalią turintiems žmonėms.

„Tačiau bėda ta, kad didžioji dalis valstybės įstaigų yra senosios statybos pastatuose“, – pridėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (414)